Általános információk koordinátoroknak

Korábbi versenyekben résztvevő klíma-koordinátorok között végeztünk egy felmérést abból a célból, hogy a jövőbeni érdeklődőknek több információjuk legyen a klíma-koordinátorság feladatairól, előnyeiről, nehézségeiről, és arról, hogy mit is jelent egy nagyszerű programban részt venni egy kis csapat vezetőjeként. 

Kép
Fogyasztásmérő tesztelés

A klíma-koordinátor feladatai:

  • mérőórák leolvasása havonta
  • verseny során a kreatív feladatok megoldásában aktív részvétel
  • az energia-megtakarítási lehetőségek megismertetése a csapattagokkal
  • csapat motiválása
  • részvétel az ingyenes energiatakarékossági képzéseken, amit a GreenDependent Intézet munkatársai tartanak.

 

A korábbi klíma-koordinátorok véleménye alapján az alábbi információkat tudhattuk meg:

Miért jelentkeztek a korábbi klíma-koordinátorok a versenybe és döntöttek úgy, hogy közösséget szerveznek?

A legtöbben fontosnak tartják a környezetvédelem és a klímaváltozás mérséklésének ügyét, és szerettek volna másokkal tenni valamit ennek érdekében. A válaszadók közül sokan érdeklődtek az energiamegtakarítás iránt, és szerettek volna ötleteket kapni, hogy hol tudnak háztartásukban még több energiát megspórolni. 

 

Mi a sikeres koordinátorság titka?

A felmérésben résztvevők szerint az elkötelezettség, a jó szervező készség és a nyitottság a legfontosabb tulajdonság, amivel egy jó klíma-koordinátornak rendelkeznie kell.

Kép
Koordinátor képzés

 

Mi jelentette a legnagyobb kihívást a koordinátorkodásban?

A válaszadók szerint az volt a legnehezebb, hogy elegendő háztartást, családot szervezzenek be a versenybe. A másik nehézséget a kreatív feladatok megoldása jelentette, valamint az, hogy szerettek volna több időt szentelni a feladatok megvalósítására.

 

Mi adta a legtöbb örömöt, jó érzést, megelégedettséget a verseny során?

Új dolgokat ismerhettek meg a takarékos és zöld életmódddal kapcsolatban, sokuknak fontos volt, hogy részt vehettek egy pozitív dologban. A válaszadók nagy többségét megelégedettséggel töltötte el, hogy háztartásukban sikerült energiát megtakarítaniuk.

 

Hetente mennyi időt tudtak a koordinátorkodásra szánni?

A válaszadók 2/3-a heti 1-3 órát fordított a koordinátori feladatokra.

 

Milyen tanácsokat adnának a volt koordinátorok a leendő koordinátoroknak?

"Ha valaki igazán szeretne segíteni a környezetén, akkor bátran vágjon bele a versenybe! Kitartóan, talpraesetten oldja meg a feladatokat, és ne búsuljon, ha valami nem sikerül tökéletesen! Később azért is boldog lehetsz majd, mert csökkennek a fogyasztásaid háztartásodban. :)"

"Elkötelezettség. Hinni a program céljaiban. Az alulról építkezés ismert és hatékony módszer. Példamutatás. Meggyőzés, önbizalom, kitartás. A csapat fenntartása nemcsak fogyasztás leolvasásból áll. Nincs egyedül. A projektgazdák folyamatosan tájékoztatnak, segítenek, személyes kapcsolat szinten."

"Ne adják fel, hisz egy nagyszerű dologban vesznek részt."

"Ne ijedjenek meg a feladattól, és ha elakadtak valamiben, kérdezzenek bátran a Greendependent munkatársaitól illetve régebbi koordinátoroktól is."

"Tekintsék a csapattagok motiválását mindenek előtt való céljuknak. Érdemes többször is személyesen találkozni - ha megoldható. Ha valami nem úgy alakul elsőre, ahogy tervezték, ne adják fel; lebegjen szemük előtt a fő cél: ha csak egy kis energiát is megtakarítanak a csapatban résztvevő háztartások a verseny hónapjai alatt, már megérte! Ha meg egy-két energiatakarékos szokás beépül a mindennapjaikba és a verseny után is az életük része lesz, akkor nagyon sokat tettek (a koordinátorok(is)) környezetük védelmében."

"Közelben lakókból szervezzen közösséget, hogy könnyebb legyen találkozniuk, illetve könnyebb 

legyen összevadászni a tagoktól az adatokat."

"Legyenek elég kitartóak és elkötelezettek!"

Kép
Koordinátor képzés