20 000 tudós sürgeti, hogy változtassunk...: itt a legfrissebb Kislábnyom hírlevél.

2018. 02. 02., p – 12:05

Megjelent a Kislábnyom Hírlevél 104. száma, nagy szeretettel ajánljuk a hírlevelet a következő linken: https://mailchi.mp/ee7a7675dcc6/kislabnyom-hirlevel-104-szam.  

 

26 évvel ezelőtt, 1992-ben adtak ki tudósok először figyelmeztetést az emberiségnek. Akkor 1700 független tudós, köztük az akkor élő Nobel-díjasok többsége, aláírta a felhívást, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy alapvető változásra van szükség abban, ahogy az emberiség a bolygót és a bolygón lévő életet, élőlényeket gondozza. A szerzők, köztük három magyar tudós, Erdős Pál, Kornai János és Szentágothai János, attól tartottak, hogy az emberiség túlterheli a Föld ökoszisztémáit, és már 1992-ben arra figyelmeztettek, hogy vészesen közelítünk ahhoz, hogy átlépjük az ökológiai határokat.

Ha ez bekövetkezik, a bioszféra visszafordíthatatlanul sérül, és nem tudja tovább támogatni az emberi élet jelenlegi formáját. A tudósok ezért arra szólítottak fel, hogy stabilizáljuk a népességet, csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását, váltsuk ki a fosszilis erőforrásokat, csökkentsük az erdők irtását, valamint állítsuk meg a biodiverzitás csökkenését.

Az első figyelmeztetés kiadásának 25. évfordulóján, 2017 végén... Bővebben itt olvashat róla

 

A tartalomból:

 Kislábnyomos életmód:

 

Kislábnyomos Tippek:

 

Hírek:

 

Érdemes rápillantani:

 

Szezonális szemezgető:

 

Igazságosság ökológiai korlátok közt:

 

 

Üdvözlettel:

A GreenDependent csapata