EnergiaKözösségek programunk az EU Fenntartható Energia Díj döntőjében!

2021. 09. 22., sze – 13:44

A magyarországi háztartások akár 25%-kal csökkenthetik energiafogyasztásukat szokásaik megváltoztatásával és közösségi támogatással

Az EnergiaKözösségek égisze alatt az embereket energiatakarékosságra ösztönző klímabarát életmódprogram bekerült a hamarosan kiosztásra kerülő Európai Fenntartható Energia Díjak döntőjébe.

„Az EnergiaKözösségek segítenek az embereknek abban, hogy anyagi beruházások nélkül, csupán mindennapos szokásaik és viselkedésük megváltoztatásával tegyenek az éghajlatváltozás ellen” – mondta el Vadovics Edina, a GreenDependent Intézet tudományos igazgatója, a program koordinátora.  „Segítjük az embereket életmódjuk megváltoztatásában, az energiával való takarékoskodásban és karbonlábnyomuk csökkentésében, ezáltal csökkentve az éghajlatváltozásban játszott szerepüket.” 
 

Magyarország-szerte számos közösség megmutatta, hogy egyszerű életmódbeli változtatásokkal a polgárok átlagosan 7–10%-os, sőt, esetenként akár 25%-os energiamegtakarítást képesek elérni. Az EnergiaKözösségek program keretében a közösségek tagjai a „zöld életmód” szakértői segítségével feltárhatják azokat a területeket, ahol mérhető módon energiát takaríthatnak meg otthonaikban anélkül, hogy csorbulna az életminőségük. Az ország végső energiafogyasztásának egyharmadáért felelős magyar háztartások így jelentős szerepet kaphatnak az ország karbonlábnyomának csökkentésében és az éghajlat-politikai célok elérésében.  

A program 2011-es elindulása óta minden részt vevő EnergiaKözösség képes volt arra, hogy kizárólag viselkedésbeli változások révén energiamegtakarítást érjen el, sőt egyikük 55%-kal csökkentette energiafelhasználását. A program jelentős társadalmi előnyökkel is jár az energiaszámlákkal kapcsolatos megtakarítások révén, amelyek a háztartások egyéb égető kiadásainak fedezésére fordíthatók, illetve egyes esetekben segít kiemelni a polgárokat az energiaszegénységből.

 

„Az elmúlt 10 évben több mint 5000 emberhez és 1000 háztartáshoz jutottunk el Magyarországon. Több mint 230 személyt képeztünk ki arra, hogy úgynevezett klímakoordinátorként együttműködjenek kis közösségekkel" – mondta Vadovics Kristóf, a GreenDependent Intézet ügyvezető igazgatója.
 

A klímakoordinátorokat a közösségi médián és különböző hálózatokon keresztül toborozzák, majd kiképezik őket arra, hogy szakértői iránymutatással segítsenek energiacsökkentést elérni a háztartások szintjén működő életmódbeli változtatások révén. Utóbbiak közé tartozhat a melegvíz-használat csökkentése, az edények vagy a ruhák hatékonyabb módon történő tisztítása, vagy még kreatívabb változtatások, például az elektronikus eszközök nélküli szórakozás. Az 5–10 háztartásból álló közösségek összegyűjtik az előző évek energiafogyasztási adatait, és energiaauditokat végeznek annak érdekében, hogy felmérjék energiafelhasználásuk változásait, illetve más energiaközösségekhez képest elért teljesítményüket. A többi közösséggel folytatott versengés pozitív eredményekhez vezet, ugyanakkor erősíti is a résztvevőket azáltal, hogy tudatosítja bennük: nincsenek egyedül törekvéseikben.

A program, amelyet eredetileg 2011-ben, 15 másik országgal együtt, az Intelligens energia – Európa program keretében egy kétéves uniós finanszírozású projekt részeként indítottak útnak, olyan sikeresnek bizonyult Magyarországon, hogy az ipar képviselői és a szakértők összefogtak a folytatása érdekében. 2013 óta a programot már az E.ON Magyarország finanszírozza és a GreenDependent Intézet koordinálja, 2021 őszén pedig már a 10. évad veszi kezdetét. Az ehhez hasonló kezdeményezések közelebb viszik az EU-t a 2030-ra kitűzött céljaihoz

Az európai polgárok bevonása az energetikai átállásba

2021-ben az EnergiaKözösségek program egyike lett a fenntartható energiával kapcsolatos uniós díjért folyó verseny három döntősének az ún. Engagement (Szerepvállalás) kategóriában. A díj olyan tevékenységeket jutalmaz, amelyeknek nagy a társadalmi elfogadottsági potenciálja, és arra ösztönzik és motiválják a polgárokat, hogy változtassanak energiafelhasználási szokásaikon. 

 

Az EU Fenntartható Energia Díja a 2030-as éghajlat- és energiapolitikai célok bajnokait jutalmazza

A 2021. évi Fenntartható Energia Európai Hete (EUSEW) tizenkét kiemelkedő személyiséget és projektet állít középpontba az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások terén megvalósított innovációjuk elismeréseképpen. A döntősöket az idei évben a tiszta, biztonságos és hatékony energia területén legsikeresebbnek bizonyult projektek közül választották ki. Négy kategóriában osztanak díjakat: Szerepvállalás (Engagement), Innováció (Innovation), Nők az energiaiparban (Woman in Energy), Ifjú energiabajnokok (Young Energy Trailblazer). Ezek mellett létezik egy közönségdíj is (Citizen’s Award), amelyre az első két kategóriába tartozó projektek egyike esélyes. A (szerepvállalásért és az innovációért járó) díjakat egy szakértőkből álló zsűri, a közönségdíjat pedig a polgárok ítélik oda nyilvános szavazás útján, amely mostantól október 22-ig tart. Az öt nyertest október 25-én, hétfőn, a 2021-es EUSEW-hét során hirdetik ki.