E.ON EnergiaKözösségek Záró Díjkiosztó Rendezvény 2017 - Fényképes beszámoló

2017. 06. 14., sze – 14:18

 

2017. június 10-én tartottuk az E.ON EnergiaKözösségek program 2016/17-es évadának záró ünnepségét az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben, Budapesten. A záró rendezvényre a résztvevők családjukkal együtt érkeztek. A gyerekek számára külön programmal készültünk az Ökojáték csapatának segítségével, akik különféle játékokkal és mese bábszínházzal kedveskedtek a kicsiknek. Idén Répa úr segítette a gyerekeket, hogy elsajátítsák az egészséges életmód 5 alapszabályát.

 

 

A programot az E.ON Hungary Zrt. képviseletében - aki a megtakarítási program támogatója volt - Pál Norbert, az E.ON Hungária Zrt. gazdasági igazgatója nyitotta meg és köszöntötte a versenyző közösségek megjelent közel 100 képviselőjét.

 

 

Ezt követően Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólójának köszöntőjét hallgathattuk meg.

 

 

A köszöntők után Vadovics Kristóf röviden bemutatta a programot a jelenlegi évad és az eddigi 6 év tükrében illetve a verseny végeredményét és a nyertes közösségek sorát. A versenyző közösségek közül az első három helyen végzett közösség mind a kreatív feladatokban, mind az energiamegtakarításban eredményes volt, sorrendben 27%-kal, 20,4%-kal és 14,7%-kal sikerült csökkenteniük az fogyasztásukat!

 

 

A program összes rendezvénye következtében kibocsájtott CO2 semlegesítésére 101 db magyar őshonos gyümölcsfát osztottunk ki a résztvevők között, melyeket a zala megyei Tündérkertből Kovács Gyulától szerzett be a GreenDependent a korábbi évek hagyományát követve. Az EnergiaKözösségek program fennállása során eddig összesen 624 ilyen fát ültettünk el. A facsemetéket a közösségek tagjai saját kertjükben, vagy akár közösségi kertekben is elültethetik, melyek a további években nem csak a szén-dioxid megkötésükkel, de gyümölcseikkel is jó szolgálatot tesznek majd :). A semlegesítési számítás módjáról és a korábbi tapasztalatokról Vadovics Edina számolt be.

 

 

A köszöntők és beszámolók után kávészünet következett, melyhez a fair trade kávét és teát, valamint az üdítőt a KOFFAIR biztosította, míg ropogtatnivaló édes és sós süteményeket a Szatyor szolgálta fel a résztvevők számára.

 

 

A szünetet követően megnéztük az EnergiaKözösségekről készült kisfilmet, majd a korábbi évekhez hasonlóan a három nyertes közösség számolt be arról, miként sikerült megtakarítaniuk, milyen tapasztalatokat szereztek, milyen nehézségek, meglepetések, jó élmények érték őket a verseny közben. Bemutatták az általuk alkalmazott praktikákat, illetve hogy mi motiválta őket az energiamegtakarításban és milyen jövőbeli elhatározásokat tettek a program hatására. Az első helyen, a program történetében első alkalommal induló roma közösség a bagi Kerasz Khetane (Csináljuk Együtt!) közösség végzett. Második az Egyházasfalui Efalu közösség tagjai lettek, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Dél-Békési Energiamentők állhattak.

 

A bemutatókat Vadovics Edina egy rövid bevezetővel kötötte össze, melyből pár érdekes tényt megtudhattunk a nyertes közösségekről. A közösségek közül először dr. Malatyinszki Szilárd számolt be a Dél-Békési Energiamentők tapasztalatairól, majd őt az Efalu kicsit népesebb képviselőtábora követte és végül a Kerasz Khetane tagjai meséltek az élményeikről, praktikáikról.

 

 

A közösségek beszámolói után előadásokkal folytattuk a programot, melynek célja az volt, hogy miután a közösségek sikeresen a maguk erejéből, életmódjuk és szokásaik megváltoztatása által már csökkentették fogyasztásukat, további alternatívákat kínáljunk számukra a környezettudatos gondolkodásuk elményítéséhez és a kislábnyomos élet még hatékonyabb kialakításához. Az első meghívott előadó az Ökológiai Intézet Alapítvány elnöke Gyulai Iván, ökológus volt, aki a globális klímaváltozás és a háztartások, családok kapcsolatáról beszélt, alternatív lehetőségeket felvázolva, míg a Védegylet, Átalakuló Közösségektől Feldmár Nóra, ipari ökológus, a kinek az ügye az energiahatékonyság? szegénység és energiamegtakarítás témában nyújtott értékes információkat a résztvevőknek. Az előadók a rendezvény végi ebédszünetben is szívesen fogadták az egyéni kérdéseket.

 

 

Az előadások után a program a várva várt díjkiosztóval folytatódott, melyet az E.ON részéről Pál Norbert és Kotschy-Korpás Zsuzsa, a GreenDependent részéről Vadovics Edina adott át. Az első 6 helyezett közösség kapott nyereményeket, illetve a versenyt sikeresen befejező közösségek klíma-koordinátorainak és energiavadászainak köszöntük meg a kitartó munkáját egy-egy oklevéllel, mely mellé a koordinátorok kaptak egy energiahatékony, vagy energiatakarékosságot elősegítő eszközök vásárlására fordítható utalványt is.

 

Kerasz Khetane (Csináljuk együtt!) - 1. helyezett

                                Efalu - 2. helyezett                                                Dél-Békési Energiamentők - 3. helyezett

 

Az ebédszünetben szezonális, termelői, fair trade és helyi alapanyagokból készített finomságok vártak a résztvevőkre. Falatozás közben a megbeszélhették, megoszthatták egymással tapasztalataikat a versenyről, illetve megtekinthették a program ideje alatt élő kiállításokat a helyszínen.

 

 

A korábbi évekhez hasonlóan ismét megtekinthető volt a GreenDependent környezetbarát termékkiállítása, melyben vannak energia és víz megtakarítást elősegítő eszközök, háztartási és irodai tárgyak és szerek, illetve bio és fair trade termékek. A tudatos gondolkodás elmélyítésére megjelöltük azokat a környezetbarát termékjeleket is, amelyek megtalálhatóak a termékkiállításban, így a résztvevők ezeket már könnyen felismerhetik, ha az üzletek polcain találkoznak velük.

 

 

A termékkiállítás mellett az idei záró rendezvényre több kiállítással is készültünk. Látható volt az a fényképkiállítás, mely a program korábbi évadait során készült legjobb képeket tartalmazza, melyek leginkább visszaadják a program célját, hangulatát, eredményeit, közösségi eseményeit. A kiállítást rövid visszajelzésekkel gazdagítottuk, melyben a versenyzők arról nyilatkoznak, miért is jó az EnergiaKözösségek program résztvevőinek lenni, mit köszönhetnek a projektnek, illetve mit tanultak a részvétel során.

 

E mellett kiállítottuk a verseny 3. kreatív feladatának keretében készült legjobb posztereket is, melyek különböző témaköröket dolgoznak fel a program során elért büszkeségektől egészen addig, milyen jövőt képzelnek el a résztvevő közösségek energiamegtakarítási, -hatékonysági szempontból 2037-re, azaz 20 év múlva.

 

Mindezeken túl idén készítettünk egy kis kimutatást is a résztvevő háztartások audit adatai alapján, melyet az első versenyfeladat során készítettek a közösségek tagjai. A kiállításban olyan érdekességeket próbáltunk kiemelni, mely bemutatja, milyen sokszínűek is a program résztvevői, milyen sokféle háttérrel, motivációval és adottságokkal érkeznek a versenybe, és milyen eltérő szokásaik vannak. Reméltük, hogy az fenti összeállítás elősegíti, hogy a közösségek tagjai mindinkább megismerhessék egymást.

 

 

Az ebédszünet után az ünneplést a finomabbnál finomabb torták: trüffel, almás-mákos és szatmári szilva torta felvágásával tetéztük, melyek mind nagy sikert arattak és el is fogytak az utolsó morzsáig! :)

 

 

Falatozás közben születési hónapok alapján kis csoportokat alkotva folytattuk a beszéletést és egymás megismerését. A 3 fő kérdés, ami mentén a beszélgetés szerveződött a következők voltak: Mi volt a legnagyobb kihívás a program során? Mi jelentette a legnagyobb élményt? Milyen terveink vannak a jövőre nézve?

 

 

A rendezvény meglátásunk szerint igen jó hangulatban telt és mi nagyon jól éreztük magunkat, reméljük minden résztvevő is hasonló jó érzéssel tért haza. Ezúton is köszönjük minden közreműködő áldozatos és lelkes munkáját és a részvételt! A rendezvényről készült kisfilmet ITT tekinthetitek meg :)!

 

 

A záró rendezvény programja letölthető innen.

 

Aki esetleg kedvet kapott, hogy csatlakozzon az EnergiaKözösségek következő évadához, vagy folytassa a már megkezdett munkát :), keressen minket bátran az info [@] energiakozossegek.hu e-mail címen!