E.ON EnergiaKözösségek zárórendezvénye 2022 - Képes beszámoló

resztvevok zaro 2022
2022. 06. 14., k – 17:21

2022. június 11-én szombaton megtartottuk az E.ON EnergiaKözösségek 8. évadának záró- és díjkiosztó rendezvényét, mely nagy örömünkre személyes formában történt 82 fő részvételével.

Kép
zarorendezveny nezok 2022

A záróeseményen Pál Norbert, az E.ON Hungária Zrt. gazdasági igazgatója köszöntötte a családokat és kiemelte, hogy 67 ezer mosás energiáját tudták megtakarítani az évad során a résztvevők.

Kép
pal norbert zaro 2022

Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a verseny védnökeként szólt arról, hogy egy kutatás szerint a magyar háztartások nagyon nehezen tudják elfogadni a lakás átlaghőmérsékletének csökkentését, így azok vannak kisebbségben, akik a 19-21 fokot tartják elfogadhatónak.

Kép
Bandi eloadas 2022

Az EnergiaKözösségek résztvevői között azonban a 20-21 fok közötti lakáshőmérséklet a többség számára ideális, ahogy azt a háztartási audit értékelése mutatja. 

Kép
futes hofok elemzes 2022

Vadovics Edina az energiatakarékos, a másfélfokos és a kislábnyomos életmódot vetette össze a karateövek fokozataihoz hasonlítva azokat. Az EnergiaKözösségek résztvevőinek jelentős része az energiatakarékos szintet meghaladva a másfélfokos életmód felé tartanak, amikor már konkrét célként lebeg a szemük előtt, hogy az energiahatékonyság mellett a karbonkibocsátásukat 2-2,5 tonna/fő/év szintre csökkentsék. A még tágabb, az egész ökológiai lábnyomunkat figyelembe vevő kislábnyomos életmódot kell mindannyiunknak célként kitűzni. Részletesen a kislábnyomos és a másfélfokos életmódról ITT és ITT lehet olvasni.

Kép
Edina eloadas 2022 zaro

Vadovics Kristóf értékelte a közösségek megtakarításait, s aláhúzta, hogy bizony lehet viselkedésváltozással energiát megtakarítani. Ebben az évadban 15 közösséggel indult a verseny és 14 közösség zárta értékelhető eredménnyel.

Kép
Kristof eloadas 2022 zaro

A következőkben a nyertes közösségek számoltak be tapasztalataikról. A Csiribiri közösség 27,83 százalékos megtakarítása példás siker. Salát Zsófia koordinátor elmondta, hogy ők fokozatosan vitték le a lakás átlaghőmérsékletét 17 fok körüli értékre. Továbbá, beazonosítottak és áramtalanítottak olyan berendezéseket, melyek kikapcsolt állapotban is fogyasztanak (pl.: hangszórók).   

Kép
Salat Zsofi eloadas 2022 zaro

Az EnergiaKörTér csapatának a megtakarítása 13,23 százalék volt, melyhez hozzájárult, hogy a mosások hőmérsékletét 30 fokra csökkentették, valamint a boiler vízkőmentesítést is megvalósították, s a karbonböjtöt sikerrel teljesítették. A kapott energiatakarékossági tippeket saját közösségük facebook csoportján belül is rendszeresen megosztották.

Kép
Energiakorter eloadas 2022 zaro

A Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár közössége 8,78 százalékos megtakarítást ért el a verseny során. Ők többek közt azt hangsúlyozták, milyen fontos volt a családtagokat bevonni és meggyőzni, hogy a feleslegesen világító, működő berendezéseket kikapcsolják, avagy étkezésükben a szezonális zöldségekre, mintsem a húsfogyasztásra helyezzék a hangsúlyt.

Kép
Tolna megyei eloadas 2022 zaro

A következő program egy kerekasztal beszélgetés volt, melyet Vadovics Edina moderált. A résztvevők Hojtsy-Keresztény Zsuzsanna (Gödi Ökoklub) és Szabó-Kalácska Beatrix (Civil Zöldítők Egyesülete) voltak. Korábbi években ők is klíma-koordinátorokként tevékenykedtek az EnergiaKözösség programban, s az elkezdett zöld életmódot folytatni tudták lakóhelyükön, úgy, hogy másokkal együtt helyi zöld civil szervezeteket alapítottak. Ennek tapasztalatairól meséltek a jelenlévőknek, s beszámoltak tevékenységeikről, mely közt megtalálható például a közösségi komposztálás, a kerékpáros közlekedés támogatása, épületgépészeti előadások szervezése, vagy baba-mama programok is. 

Kép
kerekasztal 2022 zaro

A program további szakaszában a várva várt díjátadó következett. A közösségek és a koordinátorok is átvették okleveleiket, illetve tárgyi és komoly pénzbeli jutalmaikat. 750 ezer forint értékű zöld vásárlási utalványt kapott az első három helyezett közösség, melyet az E.ON biztosított.

Kép
csiribiri dijatado 2022 zaro vilagosabb

A nap során a GreenDependent Intézet kiállításán környezetbarát életmódot támogató termékekkel ismerkedtek a résztvevők, az EnergiaKözösségek korábbi programjain készült fényképeit és a családok által megfogalmazott élmények idézeteit nézhették meg. A gyermekeknek az E.ON EnergiaKaland játszóháza nyújtott igazi élményt többek közt színezőkkel, társasjátékkal, madárodú készítéssel és kis házikó barkácsolással.

Kép
gyermekfoglalkoztato zaro 2022

Az energiamegtakarítási verseny rendezvényeihez tartozó karbonlábnyomának kompenzálása érdekében 133 facsemetét vettek át a közösségek, melyeket elültetnek s gyümölcseiket évek múltán is élvezhetik majd. A fákat egy zalai Tündérkertből, Pórszombatról hozzuk, ahol Kovács Gyula erdész az őshonos gyümölcsfák fajtamentésével foglalkozik.

 
Kép
fak zaro 2022

A feltálalt frissítők és ennivalók a fenntarthatóság jegyében szezonális alapanyagokból készültek, vegetáriánus diétához illeszkedően, melyet a Four Bites biztosított. Arra is figyeltünk, hogy az étkezéshez használt eszközök újrahasználhatóak, újrahasznosíthatóak legyenek. Az üvegpoharakat névvel feliratozták a résztvevők és így ki-ki újra tudta tölteni poharát.

Kép
feliratos uvegpoharak

Az ünnepi torták felszeletelése és elfogyasztása koronázta meg a napot. 

Kép
tortak 2022 zaro

Mind a támogató E.ON-nak, mind védnökeinknek köszönjük a bizalmat, hogy ezt a versenyt évről-évre megszervezhetjük. Az aktív  közösségeknek, családoknak is hálásak vagyunk, és nagyon köszönjük, hogy végigküzdötték magukat a kihívásokon, s az energiamegtakarítási úton járnak, továbbá, hogy ezt folytatni is tervezik. Hajrá EnergiaKözösségek!

Fotók: GreenDependent ©