Európai Fenntartható Energia Díjat nyert a GreenDependent Intézet és az E.ON EnergiaKözösségek programja

Engagement
2021. 10. 28., cs – 13:46

Az EnergiaKözösségek program - mely 2011-ben indult Európai Uniós támogatással, majd egyedülállóan 2013 óta az E.ON Hungária Csoport támogatásával valósul meg - immár tizedik éve ösztönzi energiatakarékosságra, háztartásuk zöldítésére a környezetükért tenni akaró embereket. A több hónapon át tartó, komplex versenyen a résztvevők kis közösségekbe szerveződve, anyagi beruházás nélkül, viselkedésük megváltoztatásával csökkenthetik energiafogyasztásukat, és így karbon-lábnyomukat. Az évről évre nagy sikerrel zajló EnergiaKözösségek program az Európai Fenntartható Energia Díj (EUSEW Award) átadóján a „Bevonás-Szerepvállalás” (Engagement) kategória díját nyerte el.

díjazottakat az év legsikeresebb, tiszta, biztonságos és hatékony energiával kapcsolatos projektjei közül választotta ki a neves szakértői zsűri. Az Engagement kategóriában azt a tevékenységeket jutalmazták, amelyik a leghatékonyabban ösztönzi és motiválja a polgárokat arra, hogy változtassanak energiafelhasználási szokásaikon. Az EnergiaKözösségek kategóriája mellett még négy kategóriában osztottak díjakat: Innováció (Innovation), Nők az energiaiparban (Woman in Energy), Ifjú energiabajnokok (Young Energy Trailblazer) és Közönségdíj (Citizen’s Award).

Kép
díjátadás

A GreenDependent Intézet képviselői a virtuális díjátadón. A díjat Seamus Hoyne, a szakmai zsűri képviselője adta át. (kép: Antal Orsolya, GreenDependent)

 

A GreenDependent Intézet tizedik éve zajló EnergiaKözösségek programja 5-10 családból álló kis közösségek számára tűzte ki célul, hogy legalább 9 százalékos energiamegtakarítást érjenek el bárki számára teljesíthető, egyszerű módszerekkel. A résztvevők tippek, képzések, kihívások és szakmai anyagok segítségével útmutatást kapnak ahhoz, hogy mit tehetnek különösebb befektetés nélkül saját otthonaikban úgy, hogy közben megszokott életszínvonaluk se változzon. A lezárt 9 évad tapasztalata alapján az EnergiaKözösségek versenyében résztvevők átlagos energiamegtakarítása 7-10% között mozgott, de az igazán elkötelezettek 15-30%-ot is csökkenteni tudtak előző évi fogyasztásukhoz képest.

Segítjük az embereket életmódjuk megváltoztatásában, az energiával való takarékoskodásban és karbon-lábnyomuk csökkentésében, ezáltal csökkentve az éghajlatváltozásban játszott szerepüket. Az elmúlt 10 évben több mint 5000 emberhez és 1000 háztartáshoz jutottunk el Magyarországon. Több mint 230 személyt képeztünk ki arra, hogy úgynevezett klímakoordinátorként együttműködjenek kis közösségekkel" – mondta Vadovics Edina, a GreenDependent Intézet szakmai vezetője.

A program nemcsak egyéni előnyökkel jár az energiaszámlákkal kapcsolatos megtakarítások és a zöldebb életmódból származó egyéb előnyök révén. Az ország végső energiafogyasztásának egyharmadáért felelős magyar háztartások jelentős szerepet kaphatnak az ország karbon-lábnyomának csökkentésében és az éghajlatpolitikai célok elérésében is. 

Kép
koordinátor képzés
Kép
fogyasztásmérés

Önkéntes klíma-koordinátorok képzése, felkészítése (Kép: GreenDependent)

 

„Ennek a programnak az ereje igazán a közösségekben, az összefogásban rejlik. Saját magunkon is tapasztalhatjuk az élet számos területén, hogy ha összefogunk, együtt sokkal könnyebb változást elérnünk, vagy egy hosszú távú életmódváltást elindítanunk. Nagy örömmel figyelem évről évre ezt a versenyt, és látom azt, hogy elkötelezett kis közösségek, csapatok mennyire tudják egymást lelkesíteni, inspirálni, erősíteni a közös munka során. A „mi együtt” ereje adja meg a program sava-borsát, a tartós eredmények elérésének kulcsát, ezért is támogatjuk immár nyolcadik éve ezt a kiváló kezdeményezést” – mondta Pál Norbert, az E.ON Hungária Csoport gazdasági igazgatója.

A program idei évada már elindult, jelenleg az önkéntes klímakoordinátorok képzése zajlik, majd még idén, decemberben elkezdődik az energiamegtakarítási verseny a csapatok között.

Az E.ON EnergiaKözösségek program védnöke Dr. Ürge-Vorsatz Diána, a CEU professzora, az IPCC Mérséklési Munkacsoportjának alelnöke és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója.

Bővebb információ a programról:

http://www.energiakozossegek.hu/

Az E.ON EnergiaKözösségek Facebook oldala

 

További információk, sajtókapcsolat:

GreenDependent Intézet:

Vadovics Edina – telefon: 20/512 1887

e-mail: info@greendependent.org

 

E.ON Hungária Csoport:

Patócs Renáta – telefon: 30/369 7492

e-mail: renata.patocs@eon-hungaria.com

 

A sajtóközlemény letölthető INNEN.