Beruházások és életmódváltás

 

Életünk energia- és klímatudatosabbá tétele hosszú és komoly elszántságot igénylő folyamat, amelyben energiahasználati szokásaink megváltoztatása az egyik első lépés! Az energiaárak emelkedhetnek, és a klímaváltozás egyre kézzelfoghatóbb problémává válik – van miért elgondolkodnunk tehát további, komolyabb, esetenként beruházást is igénylő változtatásokon.

 

A Kislábnyom és EnergiaKözösségek programok elsősorban az energiahasználati szokások átgondolására koncentrálnak, azaz olyan ötleteket igyekszünk bemutatni, amelyek megvalósításához nem kell komoly kiadásokat felvállalnia a családi költségvetésnek.

Előbb-utóbb azonban eljön a pillanat, amikor már csak kisebb-nagyobb beruházással (illetve életmódváltással) lehet továbblépni, vagyis a további megtakarítások eléréséhez szükségessé válhat...

 

  • …az elavult fűtésrendszer korszerűbbre cserélése;
  • …az otthon szigetelése, nyílászárók cseréje;
  • …megújuló energiahasználat kialakítására;
  • …az asztali számítógép CRT monitorjának lecserélése egy körülbelül harmadannyit fogyasztó LCD képernyőre stb.

 

Jó tudni

Egy átlagos házban a hő 25%-a a rosszul szigetelt tetőn át, 33%-a a falakon át szökik el. Szigeteléssel rengeteg energia és fűtésköltség megspórolható! Gyakorlati jó példa: http://www.nalamszigetelnek.hu/

 

Ajánlott tennivaló

Gondoljuk át, milyen beszerzéseket és beruházásokat tervezünk a közeljövőben, és a gépek, anyagok, technológia kiválasztásánál törekedjünk a maximális energiahatékonyságra! Berendezéseink kiválasztásakor figyeljünk oda arra, hogy környezetbarát és energiatakarékos termékeket válasszunk. Kérjük ki szakember véleményét! A különböző beruházásokkal elérhető megtakarításokról többet megtudhatunk a Klímabarát háztartások – útmutató családoknak című kiadvány 4. fejezetében.

A beszerzésekhez további segítség lehet a környezetbarát termékjelek megismerése, ezekről itt olvashatunk bővebben.

 

 

Életmódváltás - inspiráló példák

  • Egy amerikai házaspár zöld életmódváltása (a történet itt olvasható)
  • 4 tagú észak-amerikai család = évi 1 liter szemét - hogyan lehetséges ez? (a történet itt olvasható)

 

Az inspiráló példákról részletesen ITT lehet olvasni.