Energia-felmérés tanulságok

Kedves EnergiaKözösség Résztvevők!
 
Köszönjük a beküldött 1. versenyfeladatokat, ITT tudjátok megtekinteni az eredményeket, míg a legjobb közös feladatok megoldásai az EnergiaKözösségek honlapján nézhetőek meg az első feladat kiírása alatt.
Alább összefoglaltuk a beérkezett közel száz energia-felmérés javítása során felmerült fontos tanulságokat, amelyre érdemes lenne több háztartás figyelmét is felhívnunk.
 
További sikeres versenyzést kívánunk!
A szervezők
 
Energia-felmérés tanulságok
 
A fűtési hőmérséklet beállítása
Nagy örömünkre, sok háztartás tudja már szabályozni fűtését - azonban a felmérések alapján úgy látszik, ezzel sokan nem élnek, esetleg azért, mert a termosztát nem működik, vagy bonyolultnak tűnik beállítani. Győzzük le ezt az akadályt: javíttassuk meg a termosztátot, és tanuljuk meg használni, mert talán ezzel tudjuk a legtöbb energiát megtakarítani!
Bővebben ITT>>
 
Szigetelés
A felmérésekből az derül ki, hogy sokan még otthonuk szigetelése előtt állnak, illetve sok a bizonytalanság azzal kapcsolatosan, hogy mivel szigeteljenek és milyen vastag szigetelés szükséges. Ezekre a kérdésekre természetesen nincsen minden házra érvényes válasz, hiszen nagyon sok tényezőtől függ, hogy pontosan hogyan érdemes szigetelnünk. Olvassunk utána, mielőtt belevágunk egy ilyen beruházásba! 
További érdekességek ITT>>
 
Hűtők, mélyhűtők: a helyes hűtési hőmérséklet beállítása és ellenőrzése
Az, hogy hűtőnk és mélyhűtőnk jól legyen beállítva, nem csak energiatakarékossági, egészségügyi kérdés is. Az ajánlott hőmérséklet: a hűtőben:  +5°C, a mélyhűtőben pedig: -18°C. 
Olvass tovább ITT>>
 
Mosás: hőfok és gyakoriság
Az energia-felmérések alapján elmondhatjuk: nagyon szeretjük a tisztára mosott ruhákat :) Azonban sokunknak érdemes lenne elgondolkodni azon, vajon nem mosunk-e túl gyakran? Tudnánk-e, és milyen módszerekkel csökkenteni a heti mosások számát? 
Továbbá ellenőrizzük le, hogy biztos a megfelelő hőfokon mosunk-e! Gyakran előfordul, hogy a szükségesnél magasabb hőfokon mosunk, amivel nem csak energiát pazarlunk, hanem ruhaneműink élettartamát is csökkentjük. A legtöbb mai mosószerrel tiszták lesznek a ruhák 30-40°C mosási hőfokkal is. 
További tippek ITT>>
 
Mosogatás: ne folyóvízben!
Víz- és energiatakarékossági szempontból is fontos, hogy ne folyóvízben mosogassunk. Ha kétmedencés mosogatónk van, ez könnyen megoldható. De akkor sem kell lemondanunk erről, ha egymedencés van: ebben az esetben szerezzünk be egy megfelelő méretű műanyag/fém edényt második medencének. 
Bővebben ITT>>
 
Készenléti üzemmód elektromos készülékeknél
A különböző készülékek készenléti üzemmódja igen kényelmes megoldás, azonban nagyon sok energiát fogyaszt. A legtöbb család nem is tudja, hogy évente több mint 25.000 Ft-ot csak a stand-by üzemmódért fizetnek ki. Kapcsoljuk ki a készüléket, és húzzuk ki a vezetéket a konnektorból, vagy pedig használjunk időzítő kapcsolót, illetve kapcsolóval ellátott hosszabbítót!
További kapcsolódó érdekességek ITT>>
 
Vizsgáljuk meg vállalásainkat: konkrétak és "energiásak"?
Több esetben előfordul, hogy bár az energia-felmérés jól ki van töltve, a vállalások nem segítik megfelelően az energia-megtakarítást, mert
1. túl általánosak (pl. villamos energia fogyasztásának csökkentése), vagy
2. segítségükkel elsősorban nem a háztartási energiafogyasztást lehet csökkenteni (pl. odafigyelünk a szelektív hulladékgyűjtésre, környezetbarát mosószerekre állunk át)
 
További vállalási lehetőségek azoknak, akik már nem először energiaközösség-tagok ITT>>
És aki már ezeken is mind túl van, ITT talál még ötleteket, inspirációt.