Hogyan tovább?

Változtattál már szokásaidon és sikerült csökkenteni energiafogyasztásodat, ám úgy érzed, még ennél is többet tennél? Esetleg szívesen áldoznál egy keveset egyéb hasznos energiatakarékossági megoldásokra? Ha igen, íme, néhány átgondolandó ötlet:

  • Fontoljuk meg öreg kazánunk cseréjét – az újabbak sokkal hatékonyabbak elődjeiknél. Előtte azonban nézünk körül alaposan, kérjük ki szakember véleményét, mert jelenlegi lakhelyünk, rendszerünk, berendezéseink nagy mértékben befolyásolják, melyik lesz számunkra a legjobb kazán!

Bővebben ITT>>

 

Top tipp haladóknak:

  • Szigeteljünk! Ez legyen a beruházások közül az első, ha még nem szigetelt otthonunk.
  • Keressük meg és szigeteljük a huzatos helyeket! Jó gyakorlat különösen azoknak, akik régen épült házban laknak – a házi huzatcsökkentő módszerek megfizethetőek, hatékonyak és általában még az albérletben sem tiltakoznak ellene a főbérlők.

Ötletek és segítség hatékony szigeteléshez és nyílászáró szigeteléshez ITT>>

 

Amit még megtehetünk:

Térjünk át Ledre! Az utóbbi egy-két évben nagyot ugrott a népszerűsége és a kínálata is az alacsony fogyasztású LED izzóknak. Többtucat új modell kapható a boltokban, és lassan az áruk is csökken remélhetőleg. Ideje LED-re váltanunk

 

 

Biciklizzünk rendszeresen!A rendszerességen van a hangsúly! Ha csak pár km-t autóztunk/ buszoztunk eddig, de minden nap, és ezt váltjuk ki bringázással, az is igen jelentős előrelépés lesz a karbon-szegény életmód kialakításában a teljes évre nézve!

 

Osszuk meg tudásunkat! Túlvagyunk a saját kezű ajtó- ablakszigetelésen? Kitapasztaltuk, melyik a legjobb LED izzó? Mondjuk el mindenkinek, akit érdekel, segítsünk másoknak is az otthonzöldítésben!

 

 

Beszéljünk a klímaváltozásról! Az őszinte, baráti „klímabeszélgetés” az egyik legnehezebb, mégis legfontosabb dolog, amit az ügyért tehetünk. A klímaváltozásról szóló beszélgetések során könnyű aknamezőre futni. Az a legnagyobb kihívás, hogy úgy hozzuk fel a témát, hogy ne zavarjuk össze a beszélgetőpartnert, ne keltsünk benne bűntudatot vagy éppen a tehetetlenség érzését, ami miatt aztán elmegy a kedve attól, hogy a jövőben ismét társalgásba bocsátkozzon a kérdésről.

További tippek ITT>>

 

Tudtad?

Mindannyian nagyon örülünk, ha sikerül megtakarításokat elérnünk: egyrészt takarékoskodtunk az erőforrásokkal, így hozzájárultunk ahhoz, hogy a jövő generációk számára is maradjon, csökkentettük környezeti hatásunkat és kibocsátásainkat is, másrészt a családi kasszában is nagy eséllyel több pénzünk marad. Nem mindegy azonban, hogy megmaradt pénzünket mire fordítjuk!

 

Ha abból egy új háztartási gépet veszünk – ami eddig nem volt otthon –, akkor fogyasztásunkat nagy valószínűséggel csak rövidtávon csökkentettük, amint elkezdjük használni új gépünket, ismét megnő fogyasztásunk és így kibocsátásaink is… Ugyanez történhet akkor is, ha a megtakarított pénzt energia-intenzív szórakozásra fordítjuk. Ezekben az esetekben beszélünk „visszacsapó hatásról” (angolul: rebound effect), amely következtében az elért megtakarítások igazából nem hasznosulnak, és lábnyomunk nem csökken.

Mire fordítsuk a megtakarítást, ha el szeretnénk kerülni a visszacsapó hatást? Tippekért kattints IDE>>

 

A teljes tippet letöltheted ITT>>