Hogyan tovább?

Hogyan tovább?

Változtattál már szokásaidon és sikerült csökkenteni energiafogyasztásodat, ám úgy érzed, még ennél is többet tennél? Esetleg szívesen áldoznál egy keveset egyéb hasznos energiatakarékossági megoldásokra? Ha igen, íme, néhány átgondolandó ötlet:

  • Fontoljuk meg öreg kazánunk cseréjét – az újabbak sokkal hatékonyabbak elődjeiknél. Előtte azonban nézünk körül alaposan, kérjük ki szakember véleményét!
  • Amikor szükségessé válik egy új eszköz beszerzése, kiválasztásakor ellenőrizzük a gép csomagolásán az energiafelhasználásra vonatkozó címkét, s figyeljünk oda arra, hogy energiatakarékos és környezetbarát terméket válasszunk.

 

Top tipp haladóknak
Szigeteljünk! Ez legyen a beruházások közül az első, ha még nem szigetelt otthonunk.
Keressük meg és szigeteljük a huzatos helyeket! Jó gyakorlat különösen azoknak, akik régen épült házban laknak – a házi huzatcsökkentő módszerek megfizethetőek, hatékonyak és általában még az albérletben sem tiltakoznak ellene a főbérlők. Ötlet és segítség hatékony nyílászáró szigeteléshez: itt.
Bővebben olvass tovább ITT>>


Amit még megtehetünk

  • Térjünk át LED-re

Az utóbbi egy-két évben nagyot ugrott a népszerűsége és a kínálata is az alacsony fogyasztású LED izzóknak. Többtucat új modell kapható a boltokban, és lassan az áruk is csökken remélhetőleg. Ideje LED-re váltanunk!

  • Biciklizzünk rendszeresen

A rendszerességen van a hangsúly! Ha csak pár km-t autóztunk/ buszoztunk eddig, de minden nap, és ezt váltjuk ki bringázással, az is igen jelentős előrelépés lesz a karbon-szegény életmód kialakításában a teljes évre nézve!

  • Nyaraljunk kislábnyomon

Az álomnyaraláshoz nem kell külföldre menni, van épp elég felfedeznivaló itthon is. De ha mindenképp világot szeretnénk látni, utazzunk vonattal európai célpontokra. Öko-turizmus tippek a Kislábnyom hírlevél 73.számában olvashatók

  • Osszuk meg a tudásunkat

Túlvagyunk a saját kezű ajtó- ablakszigetelésen? Kitapasztaltuk, melyik a legjobb LED izzó? Mondjuk el mindenkinek, akit érdekel, segítsünk másoknak is az otthonzöldítésben!
További tippek ITT>>

 

Tudtad? Mire (ne) fordítsuk a megtakarított pénzt?
Mindannyian nagyon örülünk, ha sikerül megtakarításokat elérnünk: egyrészt takarékoskodtunk az erőforrásokkal, így hozzájárultunk ahhoz, hogy a jövő generációk számára is maradjon, csökkentettük környezeti hatásunkat és kibocsátásainkat is, másrészt a családi kasszában is nagy eséllyel több pénzünk marad. Nem mindegy azonban, hogy megmaradt pénzünket mire fordítjuk!
Ha abból egy új háztartási gépet veszünk – ami eddig nem volt otthon –, akkor fogyasztásunkat nagy valószínűséggel csak rövidtávon csökkentettük, amint elkezdjük használni új gépünket, ismét megnő fogyasztásunk és így kibocsátásaink is… Ugyanez történhet akkor is, ha a megtakarított pénzt energia-intenzív szórakozásra fordítjuk. Ezekben az esetekben beszélünk „visszacsapó hatásról” (angolul: rebound effect), amely következtében az elért megtakarítások igazából nem hasznosulnak, és lábnyomunk nem csökken.
Mire fordítsunk inkább a megtakarítás?

Ötletekért kattints IDE>>