Készenléti üzemmód, az energiavámpír

Akkor vannak elektromos eszközeink készenléti üzemmódban (stand-by), amikor készek ugyan a használatra, ám valójában épp nem vesszük igénybe őket. Készülékeink készenléti üzemmódban fogyasztják az energia egy jelentős részét (kb. 10-15%-át).

Bár a legtöbben tisztában vagyunk vele, hogy használat után ki kell kapcsolni berendezéseinket, sokan még mindig túl kényelmesek vagyunk, és nem tesszük ezt meg. Megdöbbentő, hogy az Európai Unió országaiban a készenléti üzemmódban felejtett gépek ugyanannyi energiát emésztenek fel, mint 11 erőmű!


Íme, néhány apróság, melyekkel kiküszöbölhetjük a nem kívánatos energiaszívókat:

  • Ellenőrizzük elektromos eszközeinket (vagy a gépek műszaki leírását), van-e bennük transzformátor. Ezek, az eszköz kikapcsolt állapotában is fogyasztanak, ezért, ha bizonytalanok vagyunk, inkább kapcsoljuk ki őket. Leggyakrabban főleg halogén lámpák, nyomtatók, szkennerek, vezeték nélküli telefonok, babamonitorok, játékkonzolok tartalmaznak ilyen alkatrészt.
  • Ha van set-top boxunk, áramtalanítsuk, mikor nem vagyunk otthon, hiszen hazánkban évente 390 GWh-t fogyasztanak ezek, ami 19 milliárd forinttal növeli a fogyasztók számláját.

További tippek ITT>>

 

Top tipp haladóknak

  • Kérjünk kölcsön egy energiafogyasztás-mérőt (például a GreenDependenttől vagy a területileg illetékes klíma-koordinátoroktól) és ellenőrizzük elektromos készülékeink fogyasztását használat közben és készenléti üzemmódban is.
  • Járjunk utána számítógépünk és monitorunk energiagazdálkodási lehetőségeinek, és állítsuk be, hogy igényeinkhez igazodva, ám mégis energiatakarékosan üzemeltethessük őket.

Olvass tovább ITT>>

 

Amit még megtehetünk

  • A készenléti fogyasztás csökkentésére az is megoldás, ha a berendezéseket kapcsolható elosztón vagy intelligens elosztón keresztül csatlakoztatjuk a hálózathoz, így egyszerre tudjuk kiiktatni őket.
  • Szerezzünk be időzíthető dugalj-adaptert, ez például beütemezhető egy telefon töltési ciklusára, amelynek letelte után automatikusan leválasztja a töltőt a hálózatról.

 

Tudtad?

  • Egy átlagosan felszerelt magyar háztartás éves stand-by fogyasztása elérheti a 440 kWh-t, ami így évente akár 20 ezer forinttal növeli a háztartások villanyszámláját.
  • Az olyan tárgyak, amilyen például a plazma TV, készenléti üzemmódban alig fogyasztanak kevesebb áramot (mindössze 15%-kal), mint teljesen bekapcsolva.

További érdekességek ITT>>

 

További ötletek, tippek: