Legyünk víztakarékosak!

A víz az egyik legértékesebb erőforrásunk. Az alábbi tippekkel nem csak vizet, hanem energiát is megtakaríthatunk:

  • Tartsunk egy üveg vizet a hűtőben, arra az esetre, ha megszomjaznánk ahelyett, hogy hosszan folyassuk a csapot a hideg vízért.
  • Csak annyi vizet forraljunk, amennyi kell! Egy európai átlag napi 1 liter vizet forral fel feleslegesen.
  • Egy csöpögő csap évente akár 5.500 liter vizet is elpazarolhat, ezért jól zárjuk el a csapokat és javíttassuk meg az elromlottakat.
  • Ha vízmelegítőnk időzíthető, úgy állítsuk be, hogy csak olyankor kapcsoljon be, amikor valóban szükségünk van a meleg vízre.
  • Elektromos bojlernél elég, ha max. 50-60°C-ra állítjuk a melegítés hőfokát, így 10-50%-kal csökken a felhasznált energia mennyisége.

További tippek ITT>>

 

Top tipp haladóknak
Egy átlagos háztartás összes vízfogyasztásának mintegy 30%-át használja WC öblítésre naponta! Gyors és egyszerű megoldás, ha egy vízzel töltött műanyag palackot, esetleg tömör téglát helyezünk a víztartályba, vagy beszerzünk egy víztakarékos WC tartály nehezéket.
 

Amit még megtehetünk
Fontoljuk meg a fürdőszobai és konyhai csaptelepek víztakarékos csapokkal, betétekkel való felszerelését, amelyek használatával kényelmi szokásainkról való lemondás nélkül csökkenthetjük vízszámlánkat:

Bővebben ITT>>


Tudtad?
A kertünkben is számtalan módon takarékoskodhatunk a vízzel. Alkalmazzunk csepegtető öntözést, mulcsozzuk a talajt, ne öntözzünk szélben és forró napsütésben, hagyjuk hosszabbra a füvet, így kevesebbet kell locsolni. De mindenekelőtt gyűjtsük (hordókban, ciszternában) és hasznosítsuk az esővizet!
Olvass tovább
ITT>>