Mennyi is az annyi? Elektromos berendezéseink fogyasztása

Általában nem tudjuk, hogy a villanyszámlán szereplő kWh-ban feltüntetett fogyasztásunk miként is oszlik meg elektromos háztartási berendezéseink között. Pedig igazán hasznos lenne azonosítani, mely gépeink is az igazi energiafalók, illetve a nagyfogyasztók mellett a sok kicsi sokra megy alapon gépeink stand-by fogyasztásáról is érdemes meggyőződnünk.


Szerencsére van már lehetőség rá, hogy magunk derítsük ki a fenti kérdésekre a választ elektromos fogyasztásmérő készüléket használva.

  • Ha a fogyasztót ezen keresztül csatlakoztatjuk az áramforrásra, sok adatot megtudhatunk fogyasztásunkról, annak költségéről vagy a mért háztartási gép teljesítményéről.
  • Ha szeretnénk kideríteni, mely fogyasztók a meghatározóak a havi költségek tekintetében, akkor a gépeink heti/ havi fogyasztását érdemes összehasonlítani.
  • Emellett érdemes háztartási gépeink fogyasztását átlagos fogyasztási adatokkal is összevetni, így megtudhatjuk, hogy alapvetően keveset, vagy sokat fogyaszt-e a gépünk.

Olvass tovább ITT>>

 

Azonban nem feltétlen csak a gépek fogyasztása okolható a magas a villanyszámláért, érdemes átgondolnunk használati szokásainkat is. Ugyanis itt is,- ahogy mondani szokás – az ördög a részletekben rejlik:

További ötletek ITT>>

 

Tudtad?  - Néhány érdekesség saját méréseink alapján:

  • Ha egy nap 3 csésze 2dl-es (0,03kWh) forró italt szeretnénk meginni, de e helyett mindig 1 liter (0,1kWh) vizet forralunk, akkor annyi energiát pazarolunk (0,21kWh), amivel 6,5 órán át működtethetnénk 1 kis képernyős, energiatakarékos 35W-os TV-t!
  • Ha csak éjszakára (~8 óra) áramtalanítjuk az internet modemedet (0,05kWh), akkor annyi energiát takaríthatunk meg, amivel egy 10W-os asztali lámpát 5 órán át, míg egy energiatakarékos 12,1” laptopot 2 óra 20 percig használhatnánk.

Bővebben ITT>>

 

Kíváncsi vagy mennyit fogyasztanak a gépeid vagy mennyit takaríthatnál meg tudatosabb használatukkal?
Mérd le te is és változtass! :)


További ötletek, tippek találhatók:

Derítsük ki berendezéseink éves fogyasztását!
Háztartási gépek átlagos fogyasztása

A tippsor részletesebb változata ITT olvasható!