Mi legyen a megtakarítással?

 

Mindannyian nagyon örülünk, ha sikerül megtakarításokat elérnünk: egyrészt takarékoskodtunk az erőforrásokkal, így hozzájárultunk ahhoz, hogy a jövő generációk számára is maradjon, csökkentettük környezeti hatásunkat és kibocsátásainkat is, másrészt a családi kasszában is nagy eséllyel több pénzünk marad. Nem mindegy azonban, hogy megmaradt pénzünket mire fordítjuk!

 

Ha abból egy új háztartási gépet veszünk – ami eddig nem volt otthon –, akkor fogyasztásunkat nagy valószínűséggel csak rövidtávon csökkentettük, amint elkezdjük használni új gépünket, ismét megnő fogyasztásunk és így kibocsátásaink is… Ugyanez történhet akkor is, ha a megtakarított pénzt energia-intenzív szórakozásra fordítjuk. Ezekben az esetekben beszélünk „visszacsapó hatásról” (angolul: rebound effect), amely következtében az elért megtakarítások igazából nem hasznosulnak, és lábnyomunk nem csökken.

 

Sokkal jobb a helyzet azonban, ha a megtakarítást:

  • újabb energiatakarékos beruházásra fordítjuk, például szigetelünk vagy (használt) kerékpárt vásárolunk;
  • arra használjuk, hogy életminőségünket javítsuk, például bioélelmiszert vásároljunk vagy beiratkozzunk egy rég kinézett képzésre, tanfolyamra;
  • elmegyünk belőle egy hazai közös nyaralásra, lehetőleg öko-turistaként (tippeket ld. ITT);
  • támogatunk belőle egy jó kezdeményezést; vagy
  • esetleg beindítunk egy etikus öko-vállalkozást.

 

További tippjeink INNEN letölthetők.