Szellőzés kontra huzat

Fontos, hogy egy háznak, lakásnak megfelelő legyen a szellőzése, de ne tévesszük össze a szellőzést a huzattal: a huzatos otthon energiapazarló! Ellenőrizzük, hogy nem húz-e a levegő például a nyílászáróink körül, és szigeteljük őket, ha igen.


A huzat megszüntetése érdekében a következőket tehetjük:

  • Ha házban lakunk, kezdjük a legalsó szinten (pince) az épület átvizsgálását.
  • Mielőtt nekikezdünk a huzatkeresésnek, távolítsunk el minden régi, tönkrement szigetelőcsíkot, tömítést.
  • A kezünkkel általában érzékelhető az ablakoknál, ajtóknál jelentkező hideg légáramlás, de a rejtettebb légmozgásra is fényt deríthet a gyertya lángja (tegyük az ablakba, és ha nagyon táncol, egyértelműen szigetelnünk kell), illetve a meggyújtott füstölő füstje is elárulja a levegőszivárgás helyeit.
  • A nyílászárókat szigetelhetjük házilag is olcsó, könnyen beszerezhető anyagokkal (ld. öntapadós szigetelőcsík), illetve szilikoncsővel is, amit szintén felhelyezhetünk mi magunk az ablakkeretre (ld. a videót itt és itt a gyakorlati tudnivalókról).

Olvass tovább ITT>>

 

Csináld magad – huzatfogó kígyó
Átmeneti megoldásnak jó szolgálatot tesz a huzatos ajtó, ablak elé helyezett huzatfogó kígyó, amelyet mi magunk is elkészíthetünk pl. régi harisnyanadrágból!

  1. Vágjuk félbe a harisnyát, így két kígyót tudunk készíteni.
  2. Töltsük meg a harisnyaszárakat – anyagdarabok, csíkokra vágott régi takaró, sőt az újságpapír is megfelel a célnak – majd Zárjuk le a kígyó száját.
  3. Dekoráljuk kedvünk szerint a huzatfogókat!

További ötletek ITT>>


Tudtad?

  • “Egy hatvan négyzetméteres lakás szigeteletlen ablakain, összeadva a rések keresztmetszetét, egy kosárlabda átmérőjénél nagyobb keresztmetszetű nyílást kapunk. Ha ezt a rést ablakszigeteléssel egy ping-pong labda méretére csökkentjük a természetes és szükséges szellőzés megmarad, de költségeink drasztikusan csökkennek.”
  • A nyílászárók utólagos szigetelése jelentős hőveszteségtől kíméli meg a háztartást, az éves energiafogyasztás akár 15-20%-át is megtakaríthatjuk!

Bővebben ITT>>