Zölden minőségi életet: tippek, családi történet és beruházások

14 életmód tipp
1. Lakjunk olyan közösségben, településen vagy városrészben, ahol mindent elérünk gyalog
Keressünk olyan városrészt, települést, ahol biciklivel és gyalog mindent elérünk, ahol megtaláljuk az életünkhöz szükséges szolgáltatásokat. Így jelentős mennyiségű benzinpénzt és CO2-kibocsátást megtakaríthatunk, és sokkal kevesebb időnk megy majd el az ingázásra, napi utazásokra is!
2. Szerezzünk egy biciklit és járjunk sokat gyalog - Ahova csak tudunk, menjünk biciklivel vagy sétáljunk! Mindkettőnek számtalan előnye van: biciklizni és gyalogolni környezetbarát, költségkímélő, egészséges, sportossá tesz és javítja az agyműködést is :)
3. Vonatozzunk - A vonat nem csak zöldebb, mint pl. a repülő, de az utazó szempontjából is előnyös: több hely jut a lábaknak, szabadon lehet mozogni, élvezhető a kilátás, és sokkal kevésbé macerás feljutni egy vonatra, mint egy repülőre.
4. Ne hűtsük/fűtsük túl a lakást, maradjunk a komfortzónában - A komfortzónánk a hőmérséklet, páratartalom és szellőzés hármasának az a kombinációja, amelyben jól érezzük magunkat. ...
5. Öltözzünk megfelelően - A szigetelés és a hatékony fűtési rendszer is nagyon fontos, de a hideg ellen a legolcsóbb, legkönnyebb és leggyorsabb megoldás, ha felöltözünk. :)
6. Legyünk minimalisták - Legyen kevesebb holmink! Szabaduljunk meg mindentől, amire nincs szükségünk! Mottó: „Ne legyen semmi a házadban, ami szerinted nem hasznos vagy gyönyörű.” (William Morris)
....
Olvass tovább ITT>>


Kisgyerekkel kislábnyomon? Egy angol anyuka története
Hattie Garlick újévi fogadalma 2013-ra az volt, hogy egész évben nem költ külön semmit 2 éves kisfiára, Johnny-ra. Azaz, nem vesz:

  • kifejezetten gyerekeknek gyártott élelmiszert,
  • játékokat, ruhákat,
  • eldobható pelenkát, és
  • nem fizet gyermekének szórakoztatásáért sem (ld. játszóház).

Fogadalmának megvalósításáról blogot indított, amely ma is aktívan működik.
Amikor 2012 decemberében Hattie-t elbocsátották a munkahelyéről, először nagyon megijedt. Gyermekük születésekor ahol tudták, már megszorították kiadásaikat, így elsőre úgy tűnt, nem tudnak már többet spórolni, ugyanakkor sokat költöttek játékokra, gyermekruhákra, játszóházra és bébiételekre. Mégis van hol lefaragni?

Íme Hattie költségfaragó ötletei:

  • Felhagytak a rengeteg extra programmal, ld. zeneoktatás, babanyelv órák stb.
  • A felesleges gyerekcuccok újrahasználata érdekében Hattie csereberét szervezett, így megszabadult sok holmitól, és új ruhát, cipőt, könyveket, illetve barátokat szerzett, akiktől segítséget kérhetett, akikkel programokat és további csereberéket szervezhetett.
  • A kísérlet alatt a család rájött, hogy azok a dolgok, amiket leginkább élveznek együtt csinálni, igazából nem kerülnek plusz pénzbe, ld. főzés, kertészkedés, gyógynövény gyűjtögetés, vagy közös kávézás és zenélés a szomszédokkal. 
  • A kísérlet alatt kiderült, hogy míg Johnny órákig tud mindenfélét építeni kartonból, az új játékok csak rövid ideig kötik le. Azóta ebihalakat és zöldségeket nevelnek a kertben, amit Johnny nagyon komolyan vesz :)

További ötletek ITT olvashatóak>>
 

Nagyobb beruházások, új beruházások
Életünk energia- és klímatudatosabbá tétele hosszú és komoly elszántságot igénylő folyamat, amelyben energiahasználati szokásaink megváltoztatása az egyik első lépés! Az energiaárak emelkedhetnek, és a klímaváltozás egyre kézzelfoghatóbb problémává válik – van miért elgondolkodnunk tehát további, komolyabb, esetenként beruházást is igénylő változtatásokon.
A Kislábnyom és EnergiaKözösségek programok elsősorban az energiahasználati szokások átgondolására koncentrálnak, azaz olyan ötleteket igyekszünk bemutatni, amelyek megvalósításához nem kell komoly kiadásokat felvállalnia a családi költségvetésnek. Előbb-utóbb azonban eljön a pillanat, amikor már csak kisebb-nagyobb beruházással lehet továbblépni, vagyis a további megtakarításokhoz szükségessé válhat..

  • …az elavult fűtésrendszer korszerűbbre cserélése;
  • …az otthon szigetelése, nyílászárók cseréje;
  • …megújuló energiahasználat kialakítására;
  • …az asztali számítógép CRT monitorjának cseréje egy kb. harmadannyit fogyasztó LCD képernyőre stb.

További részletek ITT>>