Verseny EN2

Az EnergiaKözösségek program (2011-2013) versenye

 

Az EnergiaKözösségek immár a 2. fordulóban versenyeznek a résztvevő országokon belül egymással és a többi, 15 európai ország csapataival egyaránt.

Cél, hogy legalább 9%-kal csökkentsék energiafelhasználásukat 2012. december és 2013. március között

 

Ehhez nincs is szükség másra, mint:

 • hogy regisztrálj az online rendszerbe és csatlakozz egy közösséghez;
 • mérőóráidra, melyeket rendszeresen leolvasol;
 • háztartásod előző éves fogyasztási adataira (referencia időszak), melyek alapján kiszámolhatjuk a megtakarítás mértékét.

 

A verseny második fordulójának végén az előző évadhoz hasonlóan értékes klímabarát ajándékok várják a legtöbbet megtakarító közösségeket, valamint a fődíj, egy brüsszeli út az európai díjkiosztó gálára 2013 májusában, az EU zöld hete keretében.

A fődíjat a 2 versenykörben legtöbbet megtakarító közösség nyeri – de nem feltétel, hogy a közösség mindkét körben versenyezzen.

 

Miért csatlakozz?

Hogyan érhetem el a megtakarítási célt?

A versenyben történő részvétel szabályai ezen a linken olvashatóak.

 

 

Rendezvényeink

Idén a GreenDependent is meghívást kapott a RENEXPO-ra, hogy bemutassa EnergiaKözösségek programját, mely alkalomból az energiatakarékossági verseny díjátadó ünnepségére is sort kerítünk egy rendhagyó családi nap keretében.

 

Időpont: 2012. április 27. (szombat), 10-16 óra

Helyszín: SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ (1146 Budapest, Dózsa György út 1.)

 

A részletes program innen letölthető.

 

A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

 

 

CO2 kihívások (szorgalmi feladatok)

Az energiamegtakarítási versenyhez kapcsolódóan négy „CO2 kihívás” feladat is lesz a négy hónapos időszak alatt. Ezek közvetlenül nem részei a versenynek, de kulcsszerepük van a projektben a családok motiválásában és az ismeretek bővítésében:

 

 

 

 

 

Az első forduló eredményei

Magyarországon 2011 őszén, az első fordulóban összesen 24 – baráti, munkahelyi, lakóhelyi, stb. – közösség csatlakozott a versenyhez, és közülük 18 tartott ki a végéig, 2012 májusáig. Ezek a közösségek az ország különböző településein működtek: Budapest, Gödöllő, Gyömrő, Győr, Kecskemét, Mezőkövesd, Monor, Pécel, Romonya, Siklós, Vác, Vecsés és Veresegyház. A résztvevők számát tekintve Magyarország így a 16 ország közül a 2. helyet vívta ki Belgium mögött – ahol egyébként már 10 éve szervezik ezt a versenyt.

 

Jó eredményt értek el a magyar csapatok közösen az energia-megtakarítás és széndioxid-kibocsátás elkerülése tekintetében is. A 9%-os átlagos megtakarítási célt sikerült teljesíteni, jó néhány közösség ezt jelentősen túl is szárnyalta: a győztes mezőkövesdi közösség például átlagosan 23% energiát takarított meg az előző évi fogyasztáshoz képest, míg a 2. helyezet Végvári Zöldek Siklósról 19%-ot, a 3. helyezet Energikus KTI veresegyházi-gödöllői csapata pedig 16,5%-ot.

A százalékos megtakarítás mellett érdemes a kWh-ban történ megtakarítást, valamint a CO2 kibocsátás elkerülést is megnézni:

 •  kWh-ban mért megtakarítások tekintetében a 2. helyen végeztek a magyar közösségek összesen 221 705 kWh energiát megtakarítvaa
 • CO2 kibocsátás elkerülésében pedig a 4.-en – átlagosan minden magyar versenyző csapat 2 tonna CO2 kibocsátását segített elkerülni!

 

A szervezők az Intelligens Energia Európa program és több hazai szponzor támogatásával a vállalt minimum 9%-os megtakarítást sikeresen teljesítő 9 közösséget 2011-2012-ben az alábbi értékes díjakkal jutalmazták:

 1. 250 ezer Ft értékű ajándékutalvány, amely környezetbarát termékeket forgalmazó boltokban vásárolható le
 2. 200 ezer Ft érték ű ajándékutalvány, amely környezetbarát termékeket forgalmazó boltokban vásárolható le
 3. 150 ezer Ft értékű ajándékutalvány, amely környezetbarát termékeket forgalmazó boltokban vásárolható le
 4. Zölbolt ajándék csomag 50 ezer Ft értékben
 5. Zöldpolc ajándék csomag 50 ezer Ft értékben
 6. Cangira ajándék csomag 50 ezer Ft értékben
 7. Környezetbarátok boltja ajándék csomag
 8. Ökokuckó ajándék csomag
 9. Kenderkóc ajándék csomag

 

Az első forduló nyertes közösségeinek beszámolói

2011-2012-es rendezvények

2011-2012-es CO2 kihívások