2. kihívásra beérkezett tippek

A 2. kihívásra, melyben arra voltunk kíváncsiak, hogy ki milyen zöld praktikákat használ mosás, főzés és világítás során, sok jó energia megtakarítási ötlet érkezett. Az alábbiakban a legjobb praktikák beküldőinek energiatakarékos tippjei kerülnek bemutatásra:

 

Török Emese mosáskor mindig teli gépet indít el, és a  kevésbé szennyezett ruhákat gyors programmal tisztítja. Kertészkedési munkálatokhoz külön öltözéket használ, hogy ne legyen minden ruhája földes, saras. A frissen mosott ruhákat napon szárítja. Háztartásában nincsen felesleges konyhai kütyü és főzésnél figyel arra, hogy a hűtő ajtaját csak rövididőre nyissa ki.

 

Fodor Réka mosáskor öko programot használ, ami alacsony hőmérsékleten és rövidebb ideig tisztítja a ruhákat. A koszosabb szennyeseket mosás előtt epeszappannal dörzsöli be, így nem kell magasabb hőfokot használni a piszkosabb ruháknál sem. Figyel mosógépének tisztán tartására, gyakran takarítja a szűrőt és ecetes üres programot is lefuttat 1-2 havi rendszerességgel. A könnyen gyűrődő ruhákat vállfán szárítja, így azokat nem kell vasalni. Nincs szárítógépe, a napfény fehérítő és fertőtlenítő hatását használja ki.

 

Móré Jusztina alacsony hőfokon (30⁰C-on) és rövid programmal mos. A vizes ruhákat jól kihúzkodja, vállfára akasztja. Fagyasztás helyett inkább befőzi a gyümölcsöket. A zöldségeket és gyümölcsöket pincében, veremben, kamrában tárolja. A fagyasztott ételeket a hűtőben olvasztja ki, és kerüli a fölösleges hűtőajtó nyitogatást.

 

Dobóné Deák Judith mindig csak ruhákkal telerakott mosógépet indít el. A mosógép bekapcsolása előtt a koszos ruhákat beáztatja, így 30-40⁰C is elég a ruhák tisztítására. Az áztatáshoz engedett vizet WC leöntésre használja. A meleg víz csövet pedig leszigetelte.

Főzésnél mindig használ fedőt, és csak félkészre párolja a zöldségeket, ezzel a főzési időt csökkenti. Gyakran használ kuktát is, és mindig figyel arra, hogy az edény mérete illeszkedjen a gázrózsához. Az ételek alatt a gázt pár perccel hamarabb zárja el, mielőtt megfőnének, és hagyja, hogy fedő alatt készre párolódjanak.

A villanykapcsolók mellé figyelmeztető matricákat helyezett el, hogy ne felejtsék el lekapcsolni a villanyt, mikor elhagyják a helyiséget. Éjszakára mindig áramtalanítja elektromos készülékeit. Helyi világítást szerelt fel több helyre is, és sokszor tartanak gyertyafényes vacsorát. A kertben napelemes LED lámpát használnak.