EnergiaKözösségek program

Az EnergiaKözösségek programot és speciális módszertanát a következők jellemzik:

  • segít abban, hogy a klímaváltozás és mindennapi élet közti kapcsolat egyértelművé váljon;
  • célja energia megtakarítása úgy, hogy közben az élet minősége nem csökken;
  • segít abban, hogy a program résztvevői információt és útmutatást kapjanak arra nézve, hogy mit tehetnek saját otthonukban, hogyan takaríthatnak meg energiát befektetés nélkül;
  • a résztvevők szakértői támogatás és tanácsok mellett más családokkal is együttműködve segítik, erősítik egymást a fenntartható életmód megvalósításában;
  • a résztvevők energiát takarítanak meg, fogyasztásukat csökkentik oldott környezetben, magukat jól érezve, egy közösség tagjaiként.
Kép
Koordinátor képzés

 

A GreenDependent Intézet először 2011-2013 között, nemzetközi konzorciumhoz csatlakozva szervezett EnergiaKözösségek címmel megtakarítási programot és versenyt szervezett több családból álló közösségek, ún. EnergiaKözösségek számára:

  • A programban 16 Európai Uniós tagország vett részt. Az 5-10 család által alakított kis közösségek, azaz EnergiaKözösségek 9%-os energia-megtakarítási és összességében 2000 tonna széndioxid-kibocsátás csökkentési célt tűztek ki és teljesítettek (összhangban az EU vállalásaival).
  • Az egyes közösségeket önkéntes klíma-koordinátorok fogták össze, segítették és motiválták. A klíma-koordinátorokat a GreenDependent Intézet képezte és számukra folyamatos szakmai támogatást biztosított.
  • A program újfajta együttműködésre adott lehetőséget az önkormányzatok, a lakosság és az ott működő közösségek között, hiszen az alapkoncepció szerint a megtakarítási versenyre a helyi önkormányzat "hívja ki" a lakosságot. Mivel Magyarország 2011-13 között először csatlakozott a programhoz, remek lehetőség volt arra, hogy az önkormányzatok elsők között vegyenek részt támogatóként a programban, annak minden szakmai és kommunikációs előnyével együtt. Az önkormányzat szerepe volt még ezen felül, hogy erkölcsi és lehetőségei szerint infrastrukturális vagy egyéb támogatást nyújtson a településén működő EnergiaKözösségeknek és klíma-koordinátoroknak.

2013 őszén a GreenDependent és az E.ON elindította a program folytatását E.ON EnergiaKözösségek néven több újdonsággal. Ezek közül a legfontosabb, hogy a megtakarítási versenyben a gyerekek kiemelt szerepet kapnak: ők képviselik családjaikat a közösségekben. További részletek a Közösségi verseny menüpont alatt találhatók.

 

Az E.ON EnergiaKözösségek program azóta is fut, 2024-ig biztosított az E.ON Hungária Zrt támogatása.