Az első Másfélfokos életmódról szóló előadást január 26-án tartottuk

labnyom2
2022. 01. 28., p – 10:43

Mivel a klímaválság elleni küzdelem egyik legfontosabb színtere a saját otthonunk, ezért életmódunk, fogyasztói szokásaink megváltoztatásával, karbon-lábnyomunk csökkentésével mindannyian hozzájárulhatunk a jövőnket fenyegető hatások mérsékléséhez. Ennek fényében került megrendezésre 2022. január 26-án Másfélfokos életmóddal foglalkozó online előadás-sorozatunk első része.

Vadovics Edina, az EnergiaKözösségek program szakmai vezetője a GreenDependent Intézet bemutatása után beszélt a másfélfokos életmódról, a különbségről a zöld, a másfélfokos, illetve a kislábnyomos életmód között, a karbon-lábnyomunkról, a háztartások átlagos energia fogyasztásáról és arról, hogy miért kell csökkentenünk azt. Egy kis felmérésből az is kiderült, hogy a résztvevők közül hányan számolták már ökológiai vagy karbon-lábnyomukat.

Kép
poll

Ezután Vadovics Kristóf, az EnergiaKözösségek program másik vezetője az energia-felmérés fontosságára világított rá, ami egy diagnózishoz hasonlítható. Kristóf beszélt arról, hogy mire jó az energia-felmérés és hogy hogyan mérhetjük fel saját otthonunk adottságait. Végül rátért arra, hogy ebből kiindulva valós vállalásokat tehetünk karbon-lábnyomunk csökkentése érdekében.

A program leggyakorlatibb része a fogyasztásmérő konkrét használatának bemutatása volt Antal Orsolya által. Orsi többek között beszélt arról, hogy hol lehet beszerezni, mik azok a nagyfogyasztók, és megosztott pár igen meglepő adatot is háztartási gépeinkkel kapcsolatban.

Kép
zöld
Kép
felmeres
Kép
fogymero

Az online esemény végén, Edina felvázolta a megtakarításhoz vezető első lépéseket és bemutatta azokat az anyagokat is, amelyek segíthetnek ebben, mint például a háztartási energia-felmérés, a Karbon-kalkulátor, különböző kiadványok és hírleveink is. Ezután egy olyan témát járt körbe, amin talán ritkábban gondolkodunk el: ugyanis az, hogy hol lakunk, milyen házban, nagyban meghatározza karbon-lábnyomunkat. 

Kép
lakohely

A teljes előadás visszanézhető a GreenDependent Intézet Youtube csatornáján, a második Másfélfokos életmódról szóló előadásra, az otthoni energia fogyasztásról, pedig 2022. február 23-án kerül sor. Mindenkit szeretettel várunk rá!

 

Az előadást és beszélgetést a GreenDependent Intézet munkatársai szervezték többek között az E.ON EnergiaKözösségek program és a 2021 májusában indult EU 1,5 fokos életmód projekt keretében.