E.ON EnergiaKözösségek Záró Díjkiosztó Rendezvény 2020 - Fényképes beszámoló

2020. 10. 01., cs – 16:44

2020. szeptember 26-án tartottuk meg az E.ON EnergiaKözösségek program záró rendezvényét, ami idén rendhagyó formában valósult meg. A helyszínen - a szokásos 100-120 fő helyett a járványhelyzetre való tekintette, a biztonságot szem előtt tartva, mindössze 35-en gyűltek össze a koordinátorok, résztvevők és előadók. De hogy minél több család bekapcsolódhasson a program zárásába és a közösségek ünneplésébe, a rendezvényt élőben, a Facebookon is közvetítettük.

 

 

A záró rendezvényen a résztvevőket elsőként Pál Norbert, az E.ON Hungária Zrt. gazdasági igazgatója köszöntötte online bekapcsolódva, a közösségi tanulás fontosságát és a résztvevők életmódváltásával járó, azonnal látható eredményeit hangsúlyozva. Ezután a program védnöke, Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes üdvözölte a közösségeket, kiemelve a helyi kezdeményezések és a megváltozó körülményekhez való alkalmazkodás elengedhetetlen szerepét.

 

 

Miután Vadovics Kristóf röviden bemutatta a programot és összegezte a jelenlegi évadot, Vadovics Edina a program képzéseink, rendezvényeinek karbon-lábnyomáról, illetve annak kompenzációjáról beszélt. Idén 110 db magyar őshonos gyümölcsfa került kiosztásra a résztvevők között, melyeket a zala megyei Tündérkertből Kovács Gyulától szerzett be a GreenDependent, a korábbi évek hagyományát követve. A facsemetéket a közösségek tagjai saját kertjükben, vagy akár közösségi kertekben is elültethetik, melyek a további években nem csak a szén-dioxid megkötésükkel, de gyümölcseikkel is jó szolgálatot tesznek majd :).

 

 

Idén az első helyezést a pestszentlőrinci Bolygóvédők energiaközösség szerezte meg 20,07 százalékos megtakarítással és a kreatív feladatok megoldása során elért 98 százalékos eredménnyel. Második lett a gödi Életet a Földnek közösség 15,03 százalékos megtakarítás, 90 százalékos kreatív feladat megoldással. A harmadik pedig a részben kisteleki, részben budapesti ENJO csapata lett, 16,7 százalékos megtakarítással, 73 százalékos kreatív feladatok során elért eredménnyel.

 

A Bolygóvédők közössége a mosások számának, hőmérsékletének és intenzitásának csökkentését, illetve a szárítógép kiiktatását emelte ki, mint fontos fogyasztáscsökkentő praktika. Az Életet a Földnek képviselője pedig a bojler hőfokának alacsonyabbra állítását, és áramtalanító elosztók, kapcsolók beszerzését ajánlotta. A közösségek tagjai azt is hangsúlyozták, hogy már a rendszeres óraleolvasás is nagy segítséget jelent a tudatosabb, zöldebb életmódban. Az ENJO csapata a fűtés letekerését és a helyes szellőztetés alkalmazását hangsúlyozta.

 

 

 

A közösségek beszámolói után Vadovics Edina moderálásával, Csollák Rita (Piliscsaba-Garancstető Érdekvédelmi Egyesület) és Lazányi Orsolya (Cargonomia) részvételével valósult meg egy inspiráló kerekasztal beszélgetés. A résztvevők közösségük céljairól, módszereikről, és annak fenntartható életmódot elősegítő mivoltáról meséltek a hallgatóságnak.

 

 

Az előadások után következett a rendezvény fényponytja, a díjak átadása. Jutalmazták a fél éven át tartó verseny során a legtöbb energiát megtakarító és a legkreatívabb közösségeket, valamint az önkéntes koordinátoraikat.

 

 

Az idei rendkívüli helyzetre való tekintettel a szervezők külön jutalmazták a legjobb, legkreatívabb "Zöld járvány történeteket"  összegyűjtő közösségeket.

 

 

A rendezvényen a korábbi évekhez hasonlóan ismét megtekinthető volt a GreenDependent környezetbarát termékkiállítása, idén azokra a tárgyakra szűkítve, amik valóban elengedhetetlenek egy zöld háztartás működéséhez. A rendezvényen az elmúlt évek fotói is kiállításra kerültek.

 

 

A rendezvény végén nem maradt el a klímabarát, szezonális alapanyagokból készült ebéd sem a Szatyor jóvoltából. A program és az ünneplés zárásaként pedig a szervezők felvágták az EnergiaKözösségek tortákat.

 

 

A koronavírus miatt a rendezvényen számos megelőző intézkedést vezettek be a szervezők. Magyar, környezetbarát kézfertőtlenítőket helyeztek ki, maszkot és kesztyűt viseltek az ajándékok, fák átadásakor, illetve az ételek és torták közelében. A mikrofonokat rendszeresen fertőtlenítették, illetve a használt tollakat is külön begyűjtötték.

 

 

 

 

A rendezvényt azok számára, akik nem lehettek jelen, online, élőben közvetítették.

 

 

 

A rendezvény jó hangulatban telt, mi legalábbis remekül éreztük magunkat veletek! Reméljük, minden résztvevő hasonló jó érzéssel tért haza, vagy követett minket otthonában. :)

 

A rendezvényen készült videók:

 

FONTOS HÍR!

 

Az EnergiaKözösségek 2020 őszén újra indul! A legfrissebb hírekért kövessétek közösségi oldalunkat.

 

Aki esetleg kedvet kapott, hogy csatlakozzon a következő évadához, vagy folytassa a már megkezdett munkát, ITT jelentkezhet a programba.