E.ON EnergiaKözösségek záró díjkiosztó rendezvény 2021 - fényképes beszámoló

2021. 06. 07., h – 23:28

2021. június 5-én tartottuk meg az E.ON EnergiaKözösségek program 9. évadának záró rendezvényét, ami a kitartó járványhelyzetre való tekintettel idén is szűk körben valósult meg. A helyszínen a szokásos 100-120 fő helyett a biztonságot szem előtt tartva csak mindössze 30-an gyűltek össze a koordinátorok, kísérőik és az előadók. Hogy minél több család bekapcsolódhasson a program zárásába és a közösségek ünneplésébe, a rendezvényt élőben, a Facebookon is közvetítettük.

 

 

 

A záró rendezvényen a résztvevőket elsőként Pál Norbert, az E.ON Hungária Zrt. gazdasági igazgatója köszöntötte. Három  kulcstényezőt emelt ki, amik alátámasztják az EnergiaKözösségek létjogosultságát: a közösségi tanulás, egymástól tanulás fontosságát; hogy a pici apró változások is hoznak eredményt; illetve a felhatalmazás, a lehetőségek biztosításának szükségességét. Ezután a program védnöke, Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes üdvözölte a közösségeket. Azt hangsúlyozta, hogy az egyéni cselekvésnek nem csak létjogosultsága, de hatása és ereje is van, így megalapozhatja a változást.

 

 

A köszöntőket  Vadovics Edina előadása követte, a klímaválsággal kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalásról. Többek között bemutatta  a program képzéseink, rendezvényeinek karbon-lábnyomát, az élő és online rendezvényekről közötti különbséget.

 

 

Idén 105 db magyar őshonos gyümölcsfa került kiosztásra a résztvevők között, melyeket a zala megyei Tündérkertből, Kovács Gyulától szerzett be a GreenDependent, a korábbi évek hagyományát követve. A facsemetéket a közösségek tagjai saját kertjükben, vagy akár közösségi kertekben is elültethetik, melyek a további években nem csak a szén-dioxid megkötésükkel, de gyümölcseikkel is jó szolgálatot tesznek majd :).

 

 

Ezt követte Vadovics Kristóf prezentációja, aki röviden bemutatta a programot és összegezte a jelenlegi évad eredményeit. Idén az első helyezést az Edu közösség szerezte meg 32,86 százalékos megtakarítással. A csapat tagjai vegyesen, Egyházasfaluból, Tatabányáról, Agárdról, Bajról és Budapestről kapcsolódtak be a versenybe. Második lett a többségében XVIII. kerületi Bolygóvédők 2.0 közösség, 23,34 százalékos, a harmadik pedig az elsősorban gödi Energöd csapat, 17,01 százalékos megtakarítással.

 

 

Az első három helyezett közösség tagjai – ha nem is mindannyian – de nagyrészt visszatérő versenyzők, így előadásaikban a már-már klasszikusnak számító megtakarítási tippeken túl (mint állítsuk alacsonyabb hőfokra a fűtést, vegyük lejjebb a bojler hőmérsékletét, húzzuk ki amit nem használunk) számos érdekes ötletet emeltek ki előadásaikban. Az Edu közösség koordinátora a versenyt megelőző felkészülést és a tudatos tervezést hangsúlyozta, egyik fontos felfedezésük pedig az volt, hogy „Karácsony után már könnyen megy”. :) A Bolygóvédők 2.0 közösség koordinátora kiemelte többek között a vízgyűjtés és hasznosítás fontosságát. Legfontosabb felfedezésként pedig azt emelték ki, hogy „még mindig mennyit tudunk spórolni!” Az Energöd előadója pedig az óraleolvasás fontosságáról beszélt, meg arról is, hogy sok kicsi sokra megy. Legfontosabb felfedezéseik között szerepelt, hogy „nem kell aszkéta életet élni, tudatos odafigyeléssel rengeteg energia megspórolható.”  

 

 

A közösségek beszámolói után Vadovics Edina moderálásával, egy inspiráló kerekasztal beszélgetés keretében Barakonyi-Tóth Viki, Filep Robi és Reszl Berta visszatérő koordinátorok motivációit ismerhette meg a hallgatóság. Ezt követte még az MTVSZ szakértőjének, Kovács Bencének előadása az egyre aktuálisabb kérdéssé váló magyarországi közösségi energia témájában.

 

 

Az előadások után következett a rendezvény fényponytja, a díjak átadása. Jutalmazták a fél éven át tartó verseny során a legtöbb energiát megtakarító és a legkreatívabb közösségeket, valamint az önkéntes koordinátoraikat.

 

 

A fődíjak mellett különdíjak is kiosztásra kerültek azon közösségek számára, akik az Energy Self Portraits nemzetközi kihívásánap apropóján elkészítették Energia Önarcképeiket.

 

 

A már-már "szokásos" ajándékok mellett idén magbonbonokkal is megajándékozta a részvevő háztartásokat a GreenDependent.

 

 

 

A rendezvényen a korábbi évekhez hasonlóan ismét megtekinthető volt a GreenDependent környezetbarát termékkiállítása, idén azokra a tárgyakra szűkítve, amik valóban elengedhetetlenek egy zöld háztartás működéséhez. A rendezvényen az elmúlt évek fotói is kiállításra kerültek.

 

 

A rendezvény végén nem maradt el a klímabarát, szezonális alapanyagokból készült ebéd sem, a program és az ünneplés zárásaként pedig a szervezők felvágták az EnergiaKözösségek tortákat.

 

 

A rendezvényen készült videók: