Hogyan tovább? Új tippek

2014. 06. 20., p – 11:55

 

Változtattál már szokásaidon és sikerült csökkenteni energiafogyasztásodat, ám úgy érzed, még ennél is többet tennél? Esetleg szívesen áldoznál egy keveset egyéb hasznos energiatakarékossági megoldásokra? Ha igen, íme, néhány átgondolandó ötlet.

 

Tudtad?

Mindannyian nagyon örülünk, ha sikerül megtakarításokat elérnünk: egyrészt takarékoskodtunk az erőforrásokkal, így hozzájárultunk ahhoz, hogy a jövő generációk számára is maradjon, csökkentettük környezeti hatásunkat és kibocsátásainkat is, másrészt a családi kasszában is nagy eséllyel több pénzünk marad. Nem mindegy azonban, hogy megmaradt pénzünket mire fordítjuk!

 

Ha abból egy új háztartási gépet veszünk – ami eddig nem volt otthon –, akkor fogyasztásunkat nagy valószínűséggel csak rövidtávon csökkentettük, amint elkezdjük használni új gépünket, ismét megnő fogyasztásunk és így kibocsátásaink is… Ugyanez történhet akkor is, ha a megtakarított pénzt energia-intenzív szórakozásra fordítjuk. Ezekben az esetekben beszélünk „visszacsapó hatásról” (angolul: rebound effect), amely következtében az elért megtakarítások igazából nem hasznosulnak, és lábnyomunk nem csökken.

Sokkal jobb a helyzet azonban, ha a megtakarítást:

  • újabb energiatakarékos beruházásra fordítjuk, például szigetelünk vagy (használt) kerékpárt vásárolunk;
  • arra használjuk, hogy életminőségünket javítsuk, például bioélelmiszert vásároljunk vagy beiratkozzunk egy rég kinézett képzésre, tanfolyamra;
  • elmegyünk belőle egy hazai közös nyaralásra, lehetőleg öko-turistaként;
  • támogatunk belőle egy jó kezdeményezést; vagy
  • esetleg beindítunk egy etikus öko-vállalkozást.

 

Hogyan tovább? tippjeink letölthetők innen.