Minden hétfőn új ellenőrző lista, hogy segítsük a karbon-böjtöt

lista pipalas
2022. 03. 17., cs – 09:19

A négy héten át tartó másfélfokos karbon-böjt a háztartási karbon-lábnyom csökkentését célozza meg a böjti időszakban.

A négy hét négy témájából összeállítottunk egy kihívás-listát, amelyből a böjt elején minden háztartásnak választania kellett és a böjt végéig meg is kell majd valósítania két kihívást:

 • az egyik kötelezően a „Lakhatás és energia” kategóriából,
 • a másik szabadon választott az A, B vagy C kategóriákból (Élelmiszerfogyasztás; Mobilitás; Szabadidő, termékek és szolgáltatások).

Szintén ezen időszak alatt hetente osztottunk meg egy-egy tématerületre fókuszáló ellenőrző listát, mely kitöltése segít tudatosítani a klímabarát (energia)fogyasztói jó szokásokat. 

Abban is segítenek ezek a listák, hogy felfedezzünk olyan területeket, amelyekben még változtathatunk magunk és családunk életvitelén.

Kép
masfelfokos_bojt_poszter_small

Az ellenőrző listák elérhetőek az alábbiak szerint:

1. hét - Lakhatás és energia ellenőrző lista 

Álljon itt néhány példa ebből az ellenőrző listából kedvcsinálóként!

 • Csökkentjük energiahasználatunkat azzal, hogy mérjük és nyomon követjük a fogyasztásunkat, pl. mérőórákkal, okos eszközökkel, havi leolvasással és nyilvántartással.
 • Odafigyelünk a fűtésrendszer, vízmelegítő karbantartására (pl. portalanítjuk, légtelenítjük, évente szakemberrel ellenőriztetjük, vízkőmentesítjük stb.).
 • Télen magunkat melegítjük, nem a szobát (vastag pulóvert és zoknit veszünk fel, pokrócot terítünk a hátunkra, forró italokat iszunk, stb.)

2. hét - Élelmiszerfogyasztás ellenőrző lista 

Például ezekre gondolhatunk:

 • Csökkentjük étrendünkben az állati eredetű termékek arányát (húsmentes napot tartunk péntekenként, csak heti 2-3 alkalommal fogyasztunk húst stb.)
 • Étrendünkbe beiktatunk nyers vagy kevés főzést/sütést igénylő ételeket is.
 • Az ételeket energiatakarékosan készítjük (használunk fedőt, főzőedény méretének megfelelő gázrózsát/főzőlapot választunk, a maradék hőt is felhasználjuk az ételek elkészítéséhez).

3. hét - Mobilitás ellenőrző lista 

Ilyen lépések szerepelnek itt például:

 • Saját jármű (pl. autó vagy motorkerékpár) használata helyett biciklizünk vagy sétálunk.
 • Autómegosztással közlekedünk: felajánljuk, hogy elvisszük, akinek szüksége van rá, és/vagy fordítva, elfogadjuk a mások által felajánlott hasonló lehetőséget.
 • Kevesebbet repülünk, inkább busszal vagy vonattal utazunk.

4. hét - Szabadidő, termékek és szolgáltatások ellenőrző lista

Például ilyesmire gondolhatunk:

 • Adott szinten tartjuk a háztartás bevételét, és a termékekre fordított kiadásainkat részben átcsoportosítjuk fogyasztással nem járó tevékenységekre, ld. élmények, oktatás.          
 • Ha házi kedvencet szeretnénk, kisebb állatot választunk. (Nem veszünk olyan állatot, amelynek tartása nagy karbon-lábnyommal jár, ld. lovak, kutyák, macskák.)
 • Távoli úticélok helyett otthon (vagy Magyarországon) nyaralunk, és a közvetlen környezetünkben keresünk kikapcsolódási lehetőséget.

Az adott hét témájában a közösség minél több, lehetőleg minden tagjának ki kellett töltenie ezeket az ellenőrző listákat.

A kihívások megvalósítását fényképpel kell dokumentálni.

A másfélfokos karbon-böjt végére a feladat mellékleteként megadott Word-fájlba össze kell gyűjteni a háztartások képeit közösségenként: annyi képet, amennyien a közösségből és ahány kihívást összesen teljesítettetek. (A verseny szempontjából természetesen az a jó, ha minél többen minél többet vállalnak!) 

A két kihíváson felül választott és megvalósított kihívásokért plusz pont jár!

A kihívások teljesítését igazoló képeket a saját koordinátoruknak küldjék be a háztartások, hogy a képgyűjteményt össze tudja állítani a klíma-koordinátor és határidőre le tudja adni a feladatot.

A feladat beadási határideje: 2022. április 4.