Záró Rendezvény és 5. születésnapi ünnepség 2016 - Fényképes beszámoló

2016. 06. 15., sze – 16:01

2016. június 11-én az E.ON EnergiaKözösségek program immár harmadik évadának zárását és az EnergiaKözösségek 5. éves fennállását ünnepeltük a Dürer Rendezvényházban a Városliget szomszédságában. A záró rendezvényre az összes résztvevő és családja hivatalos volt, és hogy a gyerekek se unatkozzanak, szórakoztatásukról a program ideje alatt ismét az Ökojáték csapata gondoskodott különféle játékokkal és mese bábszínházzal, amelyből a kicsik Répa úrtól megtanulhatták az energiatakarékosság 5 alapszabályát.

A programot az E.ON Hungary Zrt. képviseletében - aki a megtakarítási program támogatója volt - Pál Norbert, az E.ON Hungária Zrt. gazdasági igazgatója nyitotta meg és köszöntötte a versenyző közösségek megjelent közel 120 képviselőjét.

Ezt követően Dr. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes, a verseny fővédnökének köszöntő levelét hallgathattuk meg Radnai Anna, az AJBH munkatársának tolmácsolásában.

A köszöntők után Vadovics Kristóf röviden bemutatta a programot a jelenlegi évad és az 5 év tükrében illetve a verseny végeredményét és a nyertes közösségek sorát. A versenyző közösségek háztartásainak átlagban 9,92% energiát sikerült megtakarítaniuk, míg az első három helyen végzett közösség sorrendben 36%-kal, 34%-kal és 20%-kal csökkentette az energiafogyasztását!

A program összes rendezvénye következtében kibocsájtott CO2 semlegesítésére 123 db magyar őshonos gyümölcsfát osztottunk ki a résztvevők között, melyeket a zala megyei Tündérkertből Kovács Gyulától szerzett be a GreenDependent a korábbi évek hagyományát követve. Az EnergiaKözösségek program fennállása során eddig összesen 523 ilyen fát ültettünk el. A fácskákat a közösségek tagjai saját kertjükben, vagy akár közösségi kertekben is elültethetik, melyek a további években nem csak a szén-dioxid megkötésükkel, de gyümölcseikkel is jó szolgálatot tesznek majd :). A semlegesítési számítás módjáról és a korábbi tapasztalatokról Vadovics Edina számolt be.

A köszöntők és beszámolók után kávészünet következett, melyhez a fair trade kávét és teát, valamint az üdítőt a KOFFAIR biztosította, míg ropogtatnivaló édes és sós süteményeket a Házikó szolgálta fel a résztvevők számára.

A szünetet követően a korábbi évekhez hasonlóan a három nyertes közösség beszámolt az energiamegtakarítási tapasztalataikról, nehézségekről és az őket ért meglepetésekről. Bemutatták az általuk alkalmazott praktikákat, illetve hogy mi motiválta őket az energiamegtakarításban és milyen jövőbeli elhatározásokat tettek a program hatására. A három nyertes közösség közül a holtversenyben első helyen végzett két közösség (az Energiafaragók Egyházasfaluról és a Keleti Manók Nyíregyházából) már gyakorlottabb visszatérő versenyzőkként vett részt a programban. A megosztott első hely annak köszönhető idén, hogy míg az Energiafaragók egy kicsit többet tudtak lefaragni fogyasztásukból, addig a Keleti Manók, akik ugyan nem sokkal maradtak le a takarékoskodásban, jobban szerepeltek a kreatív feladatok kidolgozásában. Harmadik helyen a  mezőkovácsházi Mentőcsoport végzett, akik saját bevallásuk szerint maguk is nagyon meglepődtek, hogy ennyi megtakarítási potenciál volt háztartásaikban.

 

A bemutatókat Vadovics Edina egy, a korábbi évek megtakarítási eredményeit bemutató diasorral kötötte össze, melyből láthattuk, hogy a verseny 5 évada során átlagosan mennyit sikerült megtakarítaniuk a harmadik, második, és első helyezetteknek. A közösségek közül először a Dobóné Deák Judith számolt be a Mentőcsoport tapasztalatairól, majd őt az Energiafaragók kicsit népesebb képviselőtábora követte és végül a Keleti Manók meséltek az élményeikről, praktikáikról.

A közösségek beszámolói után egy kerekasztal beszélgetéssel folytattuk a programot, melynek célja az volt, hogy miután a közösségek sikeresen a maguk erejéből, életmódjuk és szokásaik megváltoztatása által már csökkentették fogyasztásukat, további alternatívákat kínáljunk számukra a környezettudatos gondolkodásuk elményítéséhez és a kislábnyomos élet még hatékonyabb kialakításához. A beszélgetésre meghívott előadók különböző témaköröket, irányokat mutattak be a hallgatóságnak. Ertsey Attila építész, az autonóm házakról, energiahatékony és ötletes felújításokról, építészeti módszerekről számolt be, Bérces Dóra a Védegylet munkatársa az Átalakuló Közösségekről, közösségi kezdeményezésekről mesélt, míg Vincent Liegey a globális kihívásokat és a mindennapi életet, életmódot összekapcsoló Nemnövekedés mozgalomról nyújtott értékes információkat a résztvevőknek. Az előadók a rendezvény végi ebédszünetben elérhetőek voltak egyéni konzultációra is.

A program a várva várt díjkiosztóval folytatódott, melyet az E.ON részéről Pál Norbert és Kotschy-Korpás Zsuzsa, a GreenDependent részéről Vadovics Edina adott át. Az első 9 helyezett közösség kapott nyereményeket, illetve a verseny sikeresen befejező, végig küzdő közösségek energiavadászai és klíma-koordinátorai is kaptak egy-egy oklevelet és utalványt is, melyet energiahatékony, vagy energiatakarékosságot elősegítő eszközök, tárgyak beszerzésére lehet fordítani.

Az ebédszünetben szezonális, bio, fair trade és helyi alapanyagokból készített finomságok vártak a résztvevőkre. Falatozás közben a megbeszélhették, megoszthatták egymással tapasztalataikat a versenyről, illetve megtekinthették a program ideje alatt élő kiállításokat a helyszínen.

A korábbi évekhez hasonlóan ismét megtekinthető volt a GreenDependent környezetbarát termékkiállítása, melyben vannak energia és víz megtakarítást elősegítő eszközök, háztartási és irodai tárgyak és szerek, illetve bio és fair trade termékek. A tudatos gondolkodás elmélyítésére megjelöltük azokat a környezetbarát termékjeleket is, amelyek megtalálhatóak a termékkiállításban, így a résztvevők ezeket már könnyen felismerhetik, ha az üzletek polcain találkoznak velük.

A termékkiállítás mellett az idei záró rendezvényre egy meglepetéssel is készültünk az 5 éves évforduló alkalmából. A korábbi évadok során készített sok sok fényképből igyekeztünk kiválogatni azt az 50 legjobbat, amely leginkább visszaadta a program célját, hangulatát, eredményeit, közösségi eseményeit. A kiállítást rövid visszajelzésekkel gazdagítottuk, melyben a versenyzők arról nyilatkoznak, miért is jó az EnergiaKözösségek program résztvevőinek lenni, mit köszönhetnek a projektnek, illetve mit tanultak a részvétel során.

Az ebéd után azokat az EnergiaKözösségek "veteránokat" háztartásokat és családokat köszöntöttük, akik már régóta 3, 4, illetve 5 (!) éve résztvevői a programnak és még mindig tudnak megtakarítani. Példamutató kitartásukért, eredményeikért és mivel a Kislábnyomos életmód követei egy kis külön ajándékkal és oklevéllel leptük meg őket.

A háztartások mellet hosszútávú partnereinket is köszöntöttük: az 5 éve partner Nagycsaládosok Országok Egyesületének (NOE) képviseletében Fekete László, míg a 3 éve partner E.ON-tól Kotschy-Korpás Zsuzsa vette át a GreenDependent ajándékát. A szintén 5 éve partner Alapvető Jogok Biztosának Hivatalától a rendezvény fővédnöke dr. Szabó Marcel sajnos nem tudott személyesen részt venni az eseményen, de az ajándékot természetesen eljuttatjuk a számára.

 

Partnereink ajándékának olyan növényeket (vitorlavirág, sárkányfa) választottunk, melyek tisztítják a levegőt a jellemzően irodai eredetű szennyező anyagoktól és jól bírják a gyűrődést is :). A növénykéket EnergiaKözösségek logóval ellátott, kézzel készített kerámia kaspóban adtuk át.

A GreenDependent továbbá azokat a munkatársait is meglepte egy EnergiaKözösségek logóval ellátott, kézzel készített bögrével, akik dolgoztak a program akár egy vagy mind az 5 évadában.

 

A rendezvény végén, mint ahogy az minden születésnapon illik, felvágtuk a finomabbnál finomabb tortákat: trüffelt, almás-mákost és szatmári szilvát, melyek mind nagy sikert arattak.

Miután mindenki jóllakott a közösségek fényképeszkedhettek az udvaron, illetve kipróbálták azt a teherbiciklit, amellyel az egyik résztvevő a rendezvényre érkezett.

 

Ezúton is köszönjük minden közreműködő áldozatos és lelkes munkáját és a résztvevők jó hangulatát!

 

További fényképek megtekinthetők és letölthetők innen, illetve szívesen fogadjuk a résztvevők képeit is, ha megosztanák velünk.

A záró rendezvény programja letölthető innen.

 

Aki esetleg kedvet kapott, hogy csatlakozzon az EnergiaKözösségek következő évadához, vagy folytassa a már megkezdett munkát :), keressen minket bátran az info [@] energiakozossegek.hu e-mail címen!