Energiatakarékosság a konyhában

 

 
Egy átlagos magyar háztartás összes energiafogyasztásának nagyjából 7%-át fordítja főzésre. Bár jelentős energia-felhasználó ez a terület, jókora megtakarítási lehetőségeket is rejt magában.
 
Főzés
A főzési idő csökkentése és a hőveszteség elkerülése érdekében használjunk méret-ben egyező fedőt a fazekakon, lábosokon.
Amikor csak lehet, használjunk kuktát vagy egyéb nyomástartó gőzölő edényt, a főzéshez szükséges energia akár 70%-át megtakaríthatjuk így.
 
Készételek hűtése
A konyhai gépek közül a hűtőszekrény a hét minden napján 24 órában üzemel, s fogyasztja az energiát, ezért figyeljünk rá, hogy ne legyen nagyobb hűtőnk, mint amekkorára szükségünk van. 
Fordítsunk figyelmet a megfelelő hőfok beállítására is (ajánlott: hűtő: 5°C, fagyasztó: -18°C), és ezt rendszeresen ellenőrizzük hűtő hőmérővel. Ha túl alacsony a hőmérséklet, fokonként kb. 5%-kal nő a fogyasztás.
 
További tippekért, érdekességekért olvass tovább itt >>