Klímabarát nyári tippek

Készüljünk a télre természetesen és klímatudatosan!

Sokan vagyunk, akik a nyár gyümölcs-zöldség áldását szívesen használjuk arra, hogy egészséges, sok vitamint tartalmazó táplálékkal gondoskodjunk családunkról a hideg időszakban. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan kezdünk neki a nagy feladatnak! Az egészségért tenni is kell, például azzal, hogy elfelejtkezünk a konzerválószerekről, élelmiszerszínezékekről és egyéb haszontalan hozzávalókról.

 

Elöljáróban néhány fontos szempont:

  • a tartósítás egyik alapszabálya: csak friss, egészséges terményt szabad feldolgozni, szedés után a lehető leghamarabb;
  • nem csak energiatakarékossági okokból nem ajánlott a fagyasztás, mint tartósítási módszer, hanem mert az így tároltak hétről-hétre sokat veszítenek értékükből;
  • a kamra legyen minél hűvösebb, és szellőzzön jól;
  • lehetőleg zárt üvegekben tároljuk a gabonaféléket, szárított fűszereket és gyógynövényeket, babot, lencsét, mákot is;
  • az üvegeket pontosan címkézzük fel, mert később nehéz visszaemlékezni a részletekre;
  • a zsizsik és a moly ellen hatásos a babérlevél vagy a gilisztaűző varádics, illatosításra és hangyariasztásra pedig tökéletes a levendula, kakukkfű, menta szárított csokra;
  • a kamra feltöltésekor először a környékbeli termelőknél vagy piacon nézzünk körül!

 

Befőzés

A gyümölcsöknek élettani szempontból fontos szerepe van, a gyümölcscukor kiválóan alkalmas a fáradtság megszüntetésére, s igen magas vitamintartalma és ásványianyag-tartalma sem csökken sokat a tartósítás során.

Ha betartjuk a befőzés alapszabályait, tartósítószer nélkül sem fognak megromlani a lekvárok, befőttek, zöldségfélék (lecsó, padlizsánkrém), ivólevek és rostos gyümölcslevek:

Részletes tippek ITT.

 

Klímabarát befőtt recept:

  • az üvegeket töltsük meg a gyümölccsel és semmi mással (még vízzel sem), majd erősen csavarjuk rá a fedőt;
  • állítsuk az üvegeket a kuktába, és tegyünk alá 3 ujjnyi vizet, majd fedjük le a kuktát és sípolástól számítva 15 percet főzzük;
  • az így készült üvegek a kamrában egy évig egészen biztosan elállnak.

 

Klímabarát nyári hűtési ötletek: mit csináljunk otthon, ha nagyon melegünk van?

  1. Tusoljunk hideg vízzel.
  2. Rakjunk magunkra hidegvizes kendőt
  3. Vizezzük be magunkat.

  4. Spricceljünk/permetezzünk hideg vizet a szobákba és magunkra is.
  5. Éjszakára adjunk vizes zsepit, pelenkát a gyerekek kezébe.
  6. Gyerekek pancsoljanak a kádban (akár a szobában egy műanyag kádban) napközben is.
  7. Tegyünk jégkockát az italokba, igyunk hűtött limonádét, együnk fagylaltot.
  8. Függesszünk ki vizes lepedőt a lakásban, ahol a levegő jár.
  9. Nedvesítsük be a nyílászáró előtti függönyt.
  10. Mossuk fel a padlót.
  11. Mossuk fel a köves helyiségeket.
  12. Este locsoljuk le a ház előtt a járdákat.
  13. Locsoljuk be a füvet, növényeket a ház körül estére, néha akár a ház falát is lehet.
  14. A beépített tetőtér helyett tartózkodjunk a földszinten.
  15. Töltsük az időt a hűvösebb szobá(k)ban.

További kreatív ötletek, tippek energiaközösségek tagoktól ITT.