Készüljünk a télre természetesen és klímatudatosan!
Sokan vagyunk, akik a nyár gyümölcs-zöldség áldását szívesen használjuk arra, hogy egészséges, sok vitamint tartalmazó táplálékkal gondoskodjunk családunkról a hideg időszakban. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan kezdünk neki a nagy feladatnak! Az egészségért tenni is kell, például azzal, hogy elfelejtkezünk a konzerválószerekről, élelmiszerszínezékekről és egyéb haszontalan hozzávalókról.
Elöljáróban néhány fontos szempont:
- a tartósítás egyik alapszabálya: csak friss, egészséges terményt szabad feldolgozni, szedés után a lehető leghamarabb;
- nem csak energiatakarékossági okokból nem ajánlott a fagyasztás, mint tartósítási módszer, hanem mert az így tároltak hétről-hétre sokat veszítenek értékükből;
- a kamra legyen minél hűvösebb, és szellőzzön jól;
- lehetőleg zárt üvegekben tároljuk a gabonaféléket, szárított fűszereket és gyógynövényeket, babot, lencsét, mákot is;
- az üvegeket pontosan címkézzük fel, mert később nehéz visszaemlékezni a részletekre;
- a zsizsik és a moly ellen hatásos a babérlevél vagy a gilisztaűző varádics, illatosításra és hangyariasztásra pedig tökéletes a levendula, kakukkfű, menta szárított csokra;
- a kamra feltöltésekor először a környékbeli termelőknél vagy piacon nézzünk körül!
Befőzés
A gyümölcsöknek élettani szempontból fontos szerepe van, a gyümölcscukor kiválóan alkalmas a fáradtság megszüntetésére, s igen magas vitamintartalma és ásványianyag-tartalma sem csökken sokat a tartósítás során.
Ha betartjuk a befőzés alapszabályait, tartósítószer nélkül sem fognak megromlani a lekvárok, befőttek, zöldségfélék (lecsó, padlizsánkrém), ivólevek és rostos gyümölcslevek:
Részletes tippek ITT.
Klímabarát befőtt recept:
- az üvegeket töltsük meg a gyümölccsel és semmi mással (még vízzel sem), majd erősen csavarjuk rá a fedőt;
- állítsuk az üvegeket a kuktába, és tegyünk alá 3 ujjnyi vizet, majd fedjük le a kuktát és sípolástól számítva 15 percet főzzük;
- az így készült üvegek a kamrában egy évig egészen biztosan elállnak.
Klímabarát nyári hűtési ötletek: mit csináljunk otthon, ha nagyon melegünk van?
- Tusoljunk hideg vízzel.
- Rakjunk magunkra hidegvizes kendőt
- Vizezzük be magunkat.
- Spricceljünk/permetezzünk hideg vizet a szobákba és magunkra is.
- Éjszakára adjunk vizes zsepit, pelenkát a gyerekek kezébe.
- Gyerekek pancsoljanak a kádban (akár a szobában egy műanyag kádban) napközben is.
- Tegyünk jégkockát az italokba, igyunk hűtött limonádét, együnk fagylaltot.
- Függesszünk ki vizes lepedőt a lakásban, ahol a levegő jár.
- Nedvesítsük be a nyílászáró előtti függönyt.
- Mossuk fel a padlót.
- Mossuk fel a köves helyiségeket.
- Este locsoljuk le a ház előtt a járdákat.
- Locsoljuk be a füvet, növényeket a ház körül estére, néha akár a ház falát is lehet.
- A beépített tetőtér helyett tartózkodjunk a földszinten.
- Töltsük az időt a hűvösebb szobá(k)ban.
További kreatív ötletek, tippek energiaközösségek tagoktól ITT.