Péntek hús +/ tejmentesen

 

Hogyan tudjuk élelmiszerfogyasztásunkhoz kötődő karbon-lábnyomunkat csökkenteni? Nagyon sok múlik azon, hogy honnan származó és milyen minőségű élelmiszereket választunk! A legfontosabb alapelvek a következők:

  1. Együnk meg mindent, amit megveszünk! Azzal, hogy nem termelünk élelmiszer-hulladékot, átlagosan 25%-kal csökkentjük az étkezéshez kapcsolható karbon-kibocsátásunkat.
  2. Csökkentsük étrendünkben a hús- és tejtermékek arányát. Ezzel szintén átlagosan 25%-kal csökkentjük karbon-kibocsátásunkat.
  3. Válasszunk helyi és szezonális termékeket, amelyeket nem fűtött üvegházban termesztettek vagy messziről szállítottak hozzánk repülővel. Ezzel további kb. 10%-kal lehet csökkenteni étkezésünk karbon-lábnyomát.
  4. Kerüljük a túlcsomagolt élelmiszereket és használjuk újra a csomagolást. Ezzel a két intézkedéssel kb. 6-10%-os élelmiszer karbon-lábnyom csökkenést érhetünk el.
  5. Azzal, hogy
    • viszünk magunkkal szatyrot, dobozt, zacskót, és
    • hajlandóak vagyunk szabálytalan formájú zöldséget és gyümölcsöt is megvásárolni (nem csak az egyformán gömbölyű paradicsomot vagy almát)
    • további 2%-ot csökkenthetünk.

Energiatakarékos főzési módszerek alkalmazásával is 5%-os élelmiszer karbon-lábnyom csökkenést érhetünk el.

 

Tarts te is hús és/vagy tejmentes napokat!

Próbáld ki, hogy hetente tartasz egy hús/tejmentes napot. Mi a pénteket javasoljuk, de bármely más nap is lehet, sőt, az is lehetséges, hogy minden héten más nap hús- és/vagy tejtermék mentes!

A www.karbonkalkulator.hu oldalon található kalkulátor segítségével ki is számolhatod min. 1 hónapra, hogy karbon-lábnyomod mekkora részét teszi ki az élelmiszerfogyasztás!

 

További részletek a melléklet leírásban!