Sajtóközlemény: Tehetünk a klímavédelemért otthon, koronavírus járvány alatt is? Karbon-böjtöljünk az EnergiaKözösségekkel!

2021. 02. 15., h – 13:27

A koronavírus járvány az elmúlt egy évben szinte mindannyiunk életének legmeghatározóbb elemévé vált, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a klímaválság továbbra is tart. Idén 9. alkalommal zajlik az EnergiaKözösségek program a GreenDependent Intézet szervezésében, 7. alkalommal az E.ON Hungária támogatásával. A program lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők kis közösségekbe szerveződve, elsősorban viselkedésváltozással csökkentsék karbon-lábnyomukat. Ennek támogatására az Intézet idén online műhelymunkákat is szervez; a program résztvevői pedig február közepén karbon-böjtbe kezdenek.

 

Már az E.ON EnergiaKözösségek tavalyi évadát is rendhagyóvá tette a koronavírus miatt kialakult járványhelyzet, hiszen a résztvevő családok szinte a verseny felét házaikba, lakásaikba szorulva töltötték. Az otthoni oktatás és munkavégzés, illetve az, hogy a szabadidő is a négy fal közé szorult, szintén befolyásolta a megtakarítás lehetőségeit. Azonban ez nem szegte kedvét a családoknak, és a váratlan, kezdeti nehézségeken átlendülve bizonyították, hogy a karanténban is zöldülhet a háztartás, sőt, csökkenhet az energiafogyasztás. Ennek szellemében vágtunk bele az új évadba is, 13 közösséggel.

 

A verseny második feladata rendszerint valamilyen alternatív böjt, amit a versenyzők a keresztény közösségekben tartott Nagyböjttel párhuzamosan tartanak meg. Idén sincs ez másként, február 17-én indul az 5 hétig tartó, általános heti tematikát követő karbon-böjt, ami az otthoni karbon-lábnyom csökkentés kulcsterületeit helyezi a fókuszba. Az első hét a hálószobára és a fűtéssel kapcsolatos kérdésekre koncentrál, ezt követi a fürdőszobai víztakarékosság és mosás kérdése, majd a konyha és a főzés területe, végül a nappali és az ahhoz kapcsolódó, elsősorban szórakoztató elektronikai eszközök áttekintése. Mindeközben a zöld húsvéti készülődésre is odafigyelünk.

 

Az 5. hét idén különleges, ennek keretében a szervezők egy nemzetközi kezdeményezéshez való csatlakozásra biztatják a böjtölőket: Az Energy Portraits kihívásának részeként készíteni kell egy fotót családjukról, elektromos eszközeik körében. A projekt célja, hogy a képek segítségével bemutassa, milyen eltérő kihívásokkal kell szembenézni a világ különböző pontjain élőknek az energiafogyasztás, és az energiához való hozzáférés területén, valamint elősegítse, hogy mindenki számára elérhető, megfizethető és fenntartható erőforrásokból lássuk el háztartásainkat.

 

A GreenDependent munkatársai arra biztatnak mindenkit, hogy a versenytől függetlenül is csatlakozzanak a karbon-böjthöz és a kihíváshoz, próbálják ki magukat! Idei böjti naptárukban sok mindent javasolnak, amiből mindenki annyit vállalhat el, ami a családja, háztartása mindennapjaiba belefér – persze úgy, hogy azért állítson maga elé egy kis kihívást. A karbon-böjt így mind kezdő, mind haladó energiamegtakarítóknak és háztartászöldítőknek ajánlott. Mivel minden héthez tartozik egy rövid online ellenőrző lista is, ami segít felderíteni, mi az, amit a résztvevők már megtesznek a hálójukban, fürdőjükben, konyhájukban és nappalijukban a takarékosság és otthonzöldítés jegyében, így ez egyfajta zöld-önvizsgálatot is segít megvalósítani. A böjt utolsó hetében - Nagyhéten - pedig tippeket, ötleteket adunk a zöld húsvéthoz is!

 

Mindemellett idén a GreenDependent egy online rendezvénysorozatot is indított, hogy segítséget nyújtson életmódunk karbon-lábnyomának megismerésében és csökkentésében. A programsorozat lehetőséget teremt arra, hogy a járványhelyzet ellenére is összegyűljön egy érdeklődő zöld közösség, és megerősítsék egymást a fenntarthatóságért való közös küzdelemben.

 

Az első, „bemelegítő” alkalmat a karácsonyt megelőzően tartották, ahol a kislábnyomos, zöld ünnepi készülődéshez kapcsolódó tippekről hallhattak és beszélgethettek a résztvevők. Januárban megrendezésre került az első, "Karbon-lábnyom csökkentés otthon lépésről lépésre" c. esemény is, ahol a fő témák között szerepelt természetesen a karbon-lábnyom számítása és mérése, továbbá a háztartási energia-felmérés és a fogyasztásmérő berendezés bemutatása. A legutóbbi alkalmat igen nagy érdeklődés övezte, több mint 100 résztvevő csatlakozott a programhoz.

 

 

Február 24-én pedig jön a programsorozat következő része, ahol a fő téma az lesz, hogy mindennapi rutinunk tudatossá tételével és megváltoztatásával miként tudunk energiafogyasztásunkon és így karbon-lábnyomunk méretén csökkenteni. Emellett lesz szó berendezéseink ideális beállításáról, karbantartásáról is. A GreenDependent várja mindazokat, akik szeretnék megtudni, hogy beruházás nélkül, a mindennapi viselkedés és rutin megváltoztatásával hogyan lehetséges megtakarítani és lábnyomot csökkenteni. A rendezvény leírása itt érhető el, regisztrálni (ingyenes) pedig itt lehet.

 

Kedvcsinálók és olvasnivalók a témában:

 

A program védnöke Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója.

 

 

További információk, sajtókapcsolat:

Vadovics Edina - GreenDependent Intézet

telefon: 20/512 1887

e-mail: info@greendependent.org

 


Röviden az E.ON EnergiaKözösségek programról

 

Az E.ON EnergiaKözösségek program célja: energiamegtakarítás oly módon, hogy közben az életminőség nem csökken, sőt, a résztvevők beszámolói alapján sok esetben nő. Magyarországon az előállított energia végfelhasználása 32 százalékban a háztartásokban történik, így fontos szerepet kapnak a klímaváltozás hatásának mérséklésében is, mivel megtakarításuk nem csak a költségek, hanem a családok széndioxid-kibocsátásának csökkenésében is megmutatkozik.

 

A versenyben EnergiaKözösségek, vagyis 5-10 háztartásból (pl.: szomszédokból, munkatársakból, barátokból, osztálytársak szüleiből) alakított csoportok vehetnek részt, melyeket egy-egy önkéntes klíma-koordinátor fog össze. A klíma-koordinátorok feladata saját EnergiaKözösségük megszervezése az ősz folyamán, majd vezetése a verseny során, december és május között. A koordinátorok segítik, hogy a közösség tagjai minimum havonta leolvassák a mérőórákat, hogy a lehető legjobban oldják meg a kreatív feladatokat, valamint hogy minél több energiát takarítsanak meg.

 

Az EnergiaKözösségek programban az elmúlt 8 évben több mint 200 közösség vett részt az ország egész területéről, ami így mintegy 1070 háztartást érintett. Mindemellett a GreenDependent a közösségek összefogására, koordinálására a 8 év alatt közel 230 önkéntes klímakoordinátort képzett és támogatott. A háztartások közül többen már a kezdetek óta lelkes "energiaközösségezők", de minden évben csatlakoztak „újoncok” is a programhoz, sőt, korábbi közösségi tagból is lett már koordinátor.

 

Részletek a programról:

energiakozossegek.hu és intezet.greendependent.org


A sajtóközlemény teljes terjedelmében INNEN tölthető le