Egy átlagos magyar háztartás összes energiafogyasztásának nagyjából 7%-át fordítja főzésre. Bár jelentős energia-felhasználó ez a terület, jókora megtakarítási lehetőségeket is rejt magában
Főzés
- A főzési idő csökkentése és a hő veszteség elkerülése érdekében használjunk méretben egyező fedőt a fazekakon, lábosokon.
- Amikor csak lehet, használjunk kuktát vagy egyéb nyomástartó gőzölő edényt, a főzéshez szükséges energia akár 70%-át megtakaríthatjuk így.
- Kapcsoljuk ki a sütőt 5 perccel a sütési idő vége előtt, s használjuk a maradék hőt az étel elkészítésének befejezéséhez.
Olvass tovább ITT>>
Készételek hűtése
- A konyhai gépek közül a hűtőszekrény a hét minden napján 24 órában üzemel, s fogyasztja az energiát, ezért figyeljünk rá, hogy ne legyen nagyobb hűtőnk, mint amekkorára szükségünk van.
- Fordítsunk figyelmet a megfelelő hőfok beállítására is (ajánlott: hűtő: 5°C, fagyasztó: -18°C), és ezt rendszeresen ellenőrizzük hűtő hőmérővel. Ha túl alacsony a hőmérséklet, fokonként kb. 5%-kal nő a fogyasztás.
- A folyadékokat mindig lefedve tegyük a hűtőszekrénybe, különben párolognak és túlterhelhetik a kompresszort.
További tippek ITT>>
Mosogatás
• Ha mosogatógépünk van, csak akkor indítsuk el, ha tele tudjuk pakolni.
• Kapcsoljuk ki a mosogatógépet a szárítás megkezdése előtt, és az ajtót kinyitva a forró edényeket hagyjuk a levegőn természetesen megszáradni.
• Ha nincs mosogatógépünk, gyűjtsük össze a mosandókat, és egyszerre, állóvízben mosogassunk és öblítsünk.
Bővebben ITT>>
Top Tipp haladóknak
További energiahatékony főzési és klímabarát étkezési tippek honlapunkról is letölthetőek ITT.
Amit még megtehetünk: csökkentsük ételeink karbon-lábnyomát
Válasszunk helyi és szezonális termékeket, kerüljük a sok csomagolást, csökkentsük a hús- és tejtermékek arányát étrendünkben, és együnk meg mindent, amit megveszünk, ne termeljünk élelmiszerhulladékot! Ha mindezt betartjuk, jelentősen csökkenhet étkezésünk karbon-lábnyoma. Hogy pontosan mennyivel, azt kiderül ezen a linken!
További részletek ITT>>