E.ON EnergiaKözösségek Záró Díjkiosztó Rendezvény 2019 - Fényképes beszámoló

2019. 05. 28., k – 09:32

 

 

2019. műjus 25-én tartottuk az E.ON EnergiaKözösségek program 2018/19-es évadának záró ünnepségét a MEMO, Mesterek és Módszertanok Házában, Budapesten. A rendezvény a program 5 éves születésnapjának ünnepe is volt.

 

A záró rendezvény Pál Norbert, az E.ON Hungária Zrt. gazdasági igazgatójának köszöntőjével kezdődött. Vadovics Kristóf röviden bemutatta a programot, összegezte a jelenlegi évadot; majd Vadovics Edina a GreenDependent Intézet képviseletében arról beszélt, hogy a háztartások apróságnak tűnő változtatásának valójában mekkora szerepe van a szén-dioxid-kibocsátás és a klímaváltozás mérséklésében.

 

 

 

Az EnergiaKözösségek rendezvények karbon lábnyomának semlegesítésére 110 db magyar őshonos gyümölcsfát osztottunk ki a résztvevők között, melyeket a zala megyei Tündérkertből Kovács Gyulától szerzett be a GreenDependent a korábbi évek hagyományát követve. Az E.ON EnergiaKözösségek program 5 évada során összesen 580 fát ültettünk el. A facsemetéket a közösségek tagjai saját kertjükben, vagy akár közösségi kertekben is elültethetik, melyek a további években nem csak a szén-dioxid megkötésükkel, de gyümölcseikkel is jó szolgálatot tesznek majd :). A semlegesítési számítás módjáról és a korábbi tapasztalatokról Vadovics Edina számolt be.

 

 

A köszöntők utáni kávészünetben fair trade kávét és teát; illetve helyi, bio alapanyagokból készült ropogtatnivalót, édes és sós süteményeket fogyaszthattak a résztvevők a KOFFAIR és a Szatyor Egyesült jovoltából.

 

 

Mivel a rendezvényre legnagyobb részt családok érkeztek, így az ifjabbak számára környezettudatosságra nevelő játékokkal és mesével Ökojáték szervezésében.

 

 

Az idei verseny végeredménye nagyon szoros volt, az első helyezést a Kék páfrány csapat szerezte meg 11,8 százalékos megtakarítással, második lett a TellVillamos csapata 9,9 százalékkal, harmadik pedig az ergo19 csapata 9 százalékkal.

 

 

A kávészünet után az első három helyezett csapat számolt be arról, miért csatlakoztak a programhoz, mi motiválta őket, és hogy hogyan is sikerült ennyi energiát megtakarítaniuk. A Kék páfrány közösség elsősorban a fűtés hőfokának fokozatos csökkentésére koncentrált, meleg pokrócokkal, pulóverekkel védekeztek a hideg ellen. A TellVillamos közösség legfontosabb fogyasztáscsökkentő tippje a TV- és internetmentes esték, illetve autómentes napok tartása, az ergo19 csapat pedig a nagy fogyasztók használatának csökkentésére való koncentrálást emelte ki beszámolójában.

 

  

 

A közösségek beszámolói után inspiráló előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, amiből ötleteket meríthettek a verseny utáni zöld törekvéseikhez. Baranyák Zoltánaz az energia önellátásról, Szalkai-Lőrincz Ágnes és Botár Alexa pedig közösségi energiáról beszélt a részvevőknek.

 

 

Az előadások után következett a rendezvény fényponytja, a díjak átadása. Jutalmazták a fél éven át tartó verseny során a legtöbb energiát megtakarító és a legkreatívabb közösségeket, valamint az önkéntes koordinátoraikat.

 

 

Vadovics Edina előadásában összegezte az elmúlt 5 év "számait". A GreenDependent külön oklevéllel és ajándékcsomaggal díjazta a „kislábnyomos és energiatakarékos életmód követeit” is, vagyis azokat a kitartó koordinátorokat, akik már legalább 3 EnergiaKözösségek évadban részt vettek. Az 5 éves együttmáködés emlékére a szervezők ajándékkal készültek az E.ON partnerei számára is.

 

 

A rendezvényen a korábbi évekhez hasonlóan ismét megtekinthető volt a GreenDependent környezetbarát termékkiállítása, melyben vannak energia és víz megtakarítást elősegítő eszközök, háztartási és irodai tárgyak és szerek, illetve bio és fair trade termékek.

 

 

A termékkiállítás mellett a program korábbi évadai során készült legjobb képekből álló fényképkiállítás is megtekinthető volt a rendezvényen, aminek célja, hogy bemutassa a program célját, hangulatát. Az idei verseny néhány érdekes adatából kimutatásokat is készítettünk, hogy bemutassuk a program résztvevőinek sokszínűségét, a résztvevők adottságait, szokásait.

 

 

Mindezek mellett pedig kiállítottuk a 3. versenyfeladatra készített plakátokat is.

 

 

 

A rendezvény végén nem maradt el a klímabarát, szezonális alapanyagokból készült ebéd sem Koffair és a Szatyor jóvoltából. A program és az ünneplés zárásaként pedig – a gyekerek nagy örömére - a szervezők felvágták az EnergiaKözösségek tortákat.

 

 

 

A rendezvény jó hangulatban telt, mi legalábbis remekül éreztük magunkat veletek! Reméljük, minden résztvevő hasonló jó érzéssel tért haza. :)

 

 

 

Távozás előtt arra kértük a részvevőket, hogy névkártyájuk hátoldalára jegyezzenek fel egy-egy zöld gondolatot, vállalást a jövőre vonatkozóan, és tűzzék fel a "Hogyan tovább az EnergiaKözösségek után?" parafatáblánkra.

 

 

A záró rendezvény programja letölthető innen.

 

A záró rendezvényen készült kisfilm pedig ITT megtekinthető.

 

 

FONTOS HÍR!

 

Az EnergiaKözösségek 2019 őszén újra indul! A legfrissebb hírekért kövessétek közösségi oldalunkat.

 

Aki esetleg kedvet kapott, hogy csatlakozzon a következő évadához, vagy folytassa a már megkezdett munkát :), addig is keressen minket bátran az info [@] energiakozossegek.hu e-mail címen!